Berita Terkini

3 jam yang lalu: Johor bentuk jawatankuasa pelaburan khas tangani isu dihadapi pelabur - Menteri Besar 3 jam yang lalu: Mustafa Sentop tiba di Malaysia untuk lawatan rasmi 3 jam yang lalu: Warga asing maut selepas pergaduhan di pusat hiburan 3 jam yang lalu: Nombor telefon peribadi PM UK dijual dalam talian - laporan 3 jam yang lalu: Indonesia tubuh jawatankuasa khas siasat rusuhan bola sepak

IKUTI KAMI


Malaysia Tidak Alami Krisis Ekonomi Meskipun Penurunan Nilai Ringgit Berbanding Dolar AS - Tengku Zafrul 

Ekonomi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Sep 2022 7:28AM

Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia tidak mengalami krisis ekonomi meskipun penurunan nilai ringgit berbanding dolar AS ketika ini, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata, prestasi ringgit harus dilihat secara menyeluruh dan tidak hanya dibandingkan dengan dolar AS kerana mata wang tempatan itu juga meningkat berbanding banyak mata wang utama lain di dunia. 

Tengku Zafrul berkata ringgit menyusut sebanyak 7.5 peratus berbanding dolar AS sejak awal 2022, namun mata wang serantau dan negara maju lain juga turut mencatatkan penurunan yang sama.

“Contohnya, yen Jepun turun 19.2 peratus, yang terendah sejak 24 tahun lalu, pound sterling jatuh 14.4 peratus, terendah sejak 37 tahun dan Euro turun sebanyak 11.7 peratus, terendah semenjak 20 tahun yang lalu," katanya menerusi hantaran video di laman media sosial beliau, semalam.

Beliau berkata meskipun negara-negara tersebut turut mengalami penurunan nilai mata wang berbanding dolar AS, namun ia tidak mengalami krisis ekonomi termasuk di Kesatuan Eropah (EU) dan Jepun. 

Menurutnya lagi,  jika dibandingkan dengan rakan dagang Malaysia dan mata wang lain, nilai ringgit telah meningkat.

Sebagai contoh, beliau berkata, ringgit melonjak sebanyak 14.2 peratus berbanding yen Jepun, meningkat 8.2 peratus berbanding pound sterling, (4.5 peratus) berbanding euro, (3.9 peratus) berbanding dolar New Zealand dan (7.2 peratus) berbanding won Korea.  

"Yang penting, sebagai sebuah negara pengeksport, nilai ringgit yang rendah berbanding dolar AS juga memberi kesan positif kepada pendapatan eksport negara.

"Jadi jangan tengok pada satu aspek sahaja. Cuba tanya pengeksport  Malaysia...depa (mereka) semua happy (gembira) sebab barangan eksport mereka menjadi lebih kompetitif," ujarnya. 

Selain itu, katanya, asas ekonomi negara yang terus kukuh juga penting dalam menentukan kekuatan ringgit. 

Beliau berkata, keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia berkembang bagi tiga suku tahun berturut-turut bermula pada suku keempat 2021 sebanyak 3.6 peratus, suku pertama 2022 (5.0 peratus) dan suku kedua 2022 (8.9 peratus). 

Sementara itu Tengku Zafrul berkata penurunan kadar pengganguran negara yang turun kepada 3.7 peratus pada Julai 2022, iaitu paras terendah sejak pandemik COVID-19 melanda negara, juga merupakan bukti negara tidak mengalami krisis ekonomi.

Selain itu, pada tempoh yang sama juga, Indeks Pengeluaran Perindustrian (IPP) mencatatkan peningkatan sebanyak 12.5 peratus manakala nilai perdagangan borong dan runcit meningkat 41 peratus kepada RM130.7 bilion. 

"Bagi tempoh tujuh bulan pertama tahun ini sahaja, nilai keseluruhan perdagangan borong dan runcit berjumlah sebanyak RM882.1 bilion, 19 peratus lebih tinggi berbanding tahun lepas.

“Nilai eksport kita pula naik 38 peratus kepada RM134.1 bilion, iaitu peningkatan selama 12 bulan berturut-turut bagi tujuh bulan pertama 2022," katanya.

Tambahnya lagi, pelaburan asing bersih di pasaran Bursa Malaysia kini berjumlah lebih RM8 bilion manakala pelaburan runcit bersih juga mencecah RM1.8 bilion dari awal tahun sehingga kini. 

Selain itu, kadar inflasi negara juga terkawal pada 2.8 peratus bagi tempoh tujuh bulan pertama 2022 dengan pelaksanaan langkah kawalan harga khususnya melalui pemberian subsidi yang berjumlah hampir RM80 bilion tahun ini.

"Jadi, tidak masuk akal kalau dengan petunjuk-petunjuk positif ini, ada yang kata kita dalam krisis ekonomi," tegas Tengku Zafrul. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Beberapa Projek Skala Besar Dijangka Tidak Berdepan Dengan Kenaikan Kos

2

Politik 2 minggu yang lalu

Krisis Ekonomi Tidak Berlaku Walau Ringgit Merudum, Menteri Cuba Cipta Sandiwara

3

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Keputusan Mengenai Moratorium Untuk PKS Bergantung Kepada Bank

4

Ekonomi 3 minggu yang lalu

KDNK Suku Ketiga Dijangka Catat Pertumbuhan Kukuh - Tengku Zafrul

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 3 jam yang lalu

PJD Link Rancang Penyenaraian Di Bursa Malaysia Melalui RTO

Ekonomi 17 jam yang lalu

Ekonomi Malaysia Bukan Dalam Krisis, Trajektori Pertumbuhan Kekal Positif - Gabenor BNM

Ekonomi 1 hari yang lalu

Nilai Ringgit Turun Berbanding Dolar AS Dalam Sesi Awal Dagangan

Ekonomi 15 jam yang lalu

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show