Berita Terkini

13 jam yang lalu: MCMC diarah selesai isu khidmat mutu telekomunikasi menjelang Jun - Fahmi 13 jam yang lalu: 3 ADUN Warisan umum keluar parti 13 jam yang lalu: Kerajaan tambah dua mesin pengimbas laluan pejalan kaki CIQ BSI 13 jam yang lalu: Agong, Raja Permasuri Agong zahir ucapan takziah kepada keluarga mangsa gempa bumi Turkiye dan Syiria - Istana Negara 13 jam yang lalu: Beri ruang badan penguat kuasa, perundangan banteras rasuah - PM Anwar

IKUTI KAMI


Keganasan Domestik Meningkat, Di Mana Rina Harun?

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 02 Jun 2021 2:28PM

Datuk Seri Rina Harun

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tatkala kes keganasan rumah tangga meningkat dengan drastik sejak penularan pandemik COVID-19, ‘kehilangan’ Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun jelas menimbulkan tanda tanya.

Ia menjadi persoalan banyak pihak, khususnya peranan dan solusi diambil menteri itu dalam menangani isu berkenaan, apatah lagi ia sememangnya skop tugasan yang jelas untuk kementerian terbabit.

Ketua Pejuanita Muda Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Dr Nurul Ashikin Mabahwi berkata, Rina dan kementeriannya jelas tidak agresif memperjuangkan isu tersebut, termasuk membela nasib golongan wanita serta kanak-kanak.

Menurut beliau, sejumlah besar kertas siasatan sudah dibuka oleh pihak polis untuk 5,260 kes keganasan rumah tangga pada Disember tahun lalu, manakala sepanjang empat bulan pertama tahun ini, 902 kes seumpama itu dilaporkan.

“Sehingga September 2020 pula 3,875 kes penderaan, penganiayaan kanak-kanak direkodkan dan 2,540 aduan kes keganasan rumah tangga diterima melalui Talian Kasih KPWKM.

“Apa peranan Menteri? Mengapa beliau dilihat hanya berdiam diri tanpa sebarang perancangan sedangkan semakin ramai wanita dan kanak-kanak menjadi mangsa?” katanya di sini hari ini.

Nurul Ashikin turut meluahkan kekecewaan terhadap kementerian itu kerana terlalu pasif dalam mendepani isu keganasan rumah tangga, sedangkan ia antara perkara yang amat memerlukan perhatian segera.

“Menjadi pemimpin itu adalah amanah, jadi tunaikanlah amanah terhadap masyarakat sebaiknya dan ia turut mencakupi menjamin perlindungan untuk golongan wanita dan kanak-kanak teraniaya ini.

“Kementerian seharusnya sudah boleh merangka pelan khas yang akan membantu memindahkan mangsa ke pusat perlindungan, atau setidak-tidaknya menambah bilangan pekerja sosial di setiap negeri agar mangsa boleh dibantu pada kadar segera,” tegasnya.

Pemberitahuan atau kempen kreatif secara meluas jelas Nurul Ashikin, turut boleh memainkan peranan jika digunakan dengan bijak, termasuk mengguna pakai segala saluran yang ada seperti televisyen.

“Kempen secara kreatif termasuk yang diolah dalam bentuk kartun boleh membantu kanak-kanak untuk meminta bantuan jika mereka juga adalah mangsa,” katanya. - Getaran, 2 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 1 hari yang lalu

Noraini Digesa Berundur, ‘Beliau Sendiri Tahu Sebabnya’…

2

Semasa 1 hari yang lalu

Suami Sibuk Urus Keluarga Baharu, Wanita, 7 Anak Diusir Tuan Rumah

3

Politik 1 hari yang lalu

Wanita UMNO Nak Mengorak Ke Hadapan Atau Mengundur Ke Belakang?

4

Politik 2 hari yang lalu

147 Ketua Wanita UMNO Bahagian Sokong Shahrizat Kembali, ‘Beliau Seperti Mutiara…’

Sorotan

1

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

2

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

3

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Pembantu Tukang Masak Disyaki Sebabkan Kematian Majikan Ditahan

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Tahan 2 Lelaki, Rampas Pelbagai Minuman Keras Bernilai Lebih RM200,000

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Tidak Hadir Kerana Tak Sihat - Sivakumar

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Henti Jadi Polis Moral! Jalankan Tugas Tanpa Prejudis, Sifat Seksis

oleh Sofian Baharom