Berita Terkini

1 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 2 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 2 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing 2 jam yang lalu: 94.2 peratus populasi dewasa kini lengkap divaksin 4 jam yang lalu: FGV jangka formalkan pelantikan juruaudit bebas pada November 2021

IKUTI KAMI


Keganasan Domestik Meningkat, Di Mana Rina Harun?

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Jun 2021 2:28PM

Datuk Seri Rina Harun

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tatkala kes keganasan rumah tangga meningkat dengan drastik sejak penularan pandemik COVID-19, ‘kehilangan’ Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun jelas menimbulkan tanda tanya.

Ia menjadi persoalan banyak pihak, khususnya peranan dan solusi diambil menteri itu dalam menangani isu berkenaan, apatah lagi ia sememangnya skop tugasan yang jelas untuk kementerian terbabit.

Ketua Pejuanita Muda Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Dr Nurul Ashikin Mabahwi berkata, Rina dan kementeriannya jelas tidak agresif memperjuangkan isu tersebut, termasuk membela nasib golongan wanita serta kanak-kanak.

Menurut beliau, sejumlah besar kertas siasatan sudah dibuka oleh pihak polis untuk 5,260 kes keganasan rumah tangga pada Disember tahun lalu, manakala sepanjang empat bulan pertama tahun ini, 902 kes seumpama itu dilaporkan.

“Sehingga September 2020 pula 3,875 kes penderaan, penganiayaan kanak-kanak direkodkan dan 2,540 aduan kes keganasan rumah tangga diterima melalui Talian Kasih KPWKM.

“Apa peranan Menteri? Mengapa beliau dilihat hanya berdiam diri tanpa sebarang perancangan sedangkan semakin ramai wanita dan kanak-kanak menjadi mangsa?” katanya di sini hari ini.

Nurul Ashikin turut meluahkan kekecewaan terhadap kementerian itu kerana terlalu pasif dalam mendepani isu keganasan rumah tangga, sedangkan ia antara perkara yang amat memerlukan perhatian segera.

“Menjadi pemimpin itu adalah amanah, jadi tunaikanlah amanah terhadap masyarakat sebaiknya dan ia turut mencakupi menjamin perlindungan untuk golongan wanita dan kanak-kanak teraniaya ini.

“Kementerian seharusnya sudah boleh merangka pelan khas yang akan membantu memindahkan mangsa ke pusat perlindungan, atau setidak-tidaknya menambah bilangan pekerja sosial di setiap negeri agar mangsa boleh dibantu pada kadar segera,” tegasnya.

Pemberitahuan atau kempen kreatif secara meluas jelas Nurul Ashikin, turut boleh memainkan peranan jika digunakan dengan bijak, termasuk mengguna pakai segala saluran yang ada seperti televisyen.

“Kempen secara kreatif termasuk yang diolah dalam bentuk kartun boleh membantu kanak-kanak untuk meminta bantuan jika mereka juga adalah mangsa,” katanya. - Getaran, 2 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 17 jam yang lalu

Sabah Mula Pemberian Dos Penggalak, Hajiji Penerima Pertama

2

Teknovasi 18 jam yang lalu

5 Aplikasi telefon pintar yang perlu ada masa kini

3

Semasa 20 jam yang lalu

Aplikasi MySejahtera Diceroboh, Pengguna Tidak Perlu Bimbang

4

Muzik 20 jam yang lalu

MOU PPM Dan MAH Buka Peluang Pekerjaan Kepada Pemuzik  

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Ahmad Zahid Tidak Lakukan Pecah Amanah - Peguam

Semasa 1 hari yang lalu

Anti Vaksin Pentingkan Diri Sendiri, Tak Mustahil Curi-Curi Balik Kampung

oleh Susan Albert

Semasa 20 jam yang lalu

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Politik 1 hari yang lalu

Praktikkan Kerjasama Pusat Di PRN Melaka - Hamzah Zainuddin

oleh Saliawati Salberi