Berita Terkini

19 minit yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy 20 minit yang lalu: 57,510 kes HFMD dilaporkan dari 1 Januari hingga 25 Mei 2022 - Khairy 20 minit yang lalu: Hanya dua kanak-kanak yang disahkan HFMD alami gejala teruk dan perlukan rawatan di ICU, setakat semalam - Khairy 3 jam yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 3 jam yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU

IKUTI KAMI


Keganasan Domestik Meningkat, Di Mana Rina Harun?

Semasa Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Jun 2021 2:28PM

Datuk Seri Rina Harun

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tatkala kes keganasan rumah tangga meningkat dengan drastik sejak penularan pandemik COVID-19, ‘kehilangan’ Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun jelas menimbulkan tanda tanya.

Ia menjadi persoalan banyak pihak, khususnya peranan dan solusi diambil menteri itu dalam menangani isu berkenaan, apatah lagi ia sememangnya skop tugasan yang jelas untuk kementerian terbabit.

Ketua Pejuanita Muda Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Dr Nurul Ashikin Mabahwi berkata, Rina dan kementeriannya jelas tidak agresif memperjuangkan isu tersebut, termasuk membela nasib golongan wanita serta kanak-kanak.

Menurut beliau, sejumlah besar kertas siasatan sudah dibuka oleh pihak polis untuk 5,260 kes keganasan rumah tangga pada Disember tahun lalu, manakala sepanjang empat bulan pertama tahun ini, 902 kes seumpama itu dilaporkan.

“Sehingga September 2020 pula 3,875 kes penderaan, penganiayaan kanak-kanak direkodkan dan 2,540 aduan kes keganasan rumah tangga diterima melalui Talian Kasih KPWKM.

“Apa peranan Menteri? Mengapa beliau dilihat hanya berdiam diri tanpa sebarang perancangan sedangkan semakin ramai wanita dan kanak-kanak menjadi mangsa?” katanya di sini hari ini.

Nurul Ashikin turut meluahkan kekecewaan terhadap kementerian itu kerana terlalu pasif dalam mendepani isu keganasan rumah tangga, sedangkan ia antara perkara yang amat memerlukan perhatian segera.

“Menjadi pemimpin itu adalah amanah, jadi tunaikanlah amanah terhadap masyarakat sebaiknya dan ia turut mencakupi menjamin perlindungan untuk golongan wanita dan kanak-kanak teraniaya ini.

“Kementerian seharusnya sudah boleh merangka pelan khas yang akan membantu memindahkan mangsa ke pusat perlindungan, atau setidak-tidaknya menambah bilangan pekerja sosial di setiap negeri agar mangsa boleh dibantu pada kadar segera,” tegasnya.

Pemberitahuan atau kempen kreatif secara meluas jelas Nurul Ashikin, turut boleh memainkan peranan jika digunakan dengan bijak, termasuk mengguna pakai segala saluran yang ada seperti televisyen.

“Kempen secara kreatif termasuk yang diolah dalam bentuk kartun boleh membantu kanak-kanak untuk meminta bantuan jika mereka juga adalah mangsa,” katanya. - Getaran, 2 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Jelajah 7 jam yang lalu

Istana Belon Seluas 28,000 Kaki Persegi Sempena Cuti Sekolah 

2

Semasa 3 hari yang lalu

Kes Baharu COVID-19, Angka Kematian Menurun

3

Semasa 4 hari yang lalu

Kes Harian COVID-19 Menurun Sedikit, 3 Kematian

4

TARA 5 hari yang lalu

Lebih 100,000 Individu Dapatkan Khidmat Sokongan Mental MIASA Sejak Ogos 2020

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Banjir: 17 Warga Emas Berjaya Diselamatkan

Politik 22 minit yang lalu

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Kartel Kawal Bekalan, Harga Punca Ikan Laut Semakin 'Ghaib'

oleh Aiman Sadiq

Luar Negara 1 hari yang lalu

Remaja Tembak Mati 21 Orang Di Sebuah Sekolah Di Texas