Berita Terkini

2 jam yang lalu: Majlis pengurniaan surat cara lantikan dan angkat sumpah jawatan MB Pahang pada esok di Istana Abu Bakar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang berkenan lantik Wan Rosdy sebagai Menteri Besar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang perkenan pembentukan kerajaan negeri daripada BN dan PH - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Tiada cuti khas pada hari pengundian Parlimen Padang Serai - MB Kedah 2 jam yang lalu: 5 maut helikopter terhempas di Korea Selatan

IKUTI KAMI


Bincang Dahulu Sebelum Laksana Peraturan Baharu, Minimumkan Kesulitan Majikan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Oct 2022 7:05AM

Berdasarkan dasar baharu, pekerja asing tidak akan dibebaskan sehingga majikan mereka tiba di KLIA. Namun, peraturan itu tidak menyatakan siapa yang boleh mewakili majikan - Gambar oleh Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) digesa mengadakan perbincangan dengan pihak berkepentingan, sebelum melaksanakan sebarang dasar baharu berkenaan pengambilan pekerja asing di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Presiden Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berkata, perbincangan secara holistik mampu mengelakkan sebarang kesulitan, sekali gus meminimumkan kemungkinan berlakunya sebarang masalah.

Dr Syed Hussain Syed Husman - Gambar Fail
Dr Syed Hussain Syed Husman - Gambar Fail

Menurut beliau, jabatan berkenaan juga diminta menjelaskan secara terperinci peraturan baharu yang mewajibkan majikan mengambil sendiri pekerja asing di KLIA dan perlu membawa mereka ke destinasi masing-masing dalam tempoh enam jam.

“Berdasarkan dasar baharu, pekerja asing tidak akan dibebaskan sehingga majikan mereka tiba di KLIA. Namun, peraturan itu tidak menyatakan siapa yang boleh mewakili majikan.

“Adakah majikan dibenarkan melantik wakil seperti pengarah, pengurus, pegawai sumber manusia atau bolehkah ejen yang dilantik diberi kuasa untuk menerima pekerja bagi pihak majikan,” katanya kepada Getaran, semalam.

Terdahulu, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud mengumumkan, semua majikan diwajibkan menunggu ketibaan pekerja asing baharu mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk memastikan pekerja berkenaan mempunyai majikan yang sah.

Katanya, majikan perlu bertanggungjawab menguruskan dokumentasi pekerja berkenaan dan mengesahkan mereka adalah majikan kepada pekerja terbabit.

Khairul Dzaimee Daud - Gambar Fail
Khairul Dzaimee Daud - Gambar Fail

Beliau berkata, peraturan Jabatan Imigresen itu memberi tempoh selama enam jam kepada majikan untuk menerima pekerja asing mereka di KLIA, namun dalam keadaan tertentu, tempoh tersebut akan dilanjutkan.

Mengulas lanjut, Syed Hussain berkata, tempoh enam jam yang diperuntukkan Jabatan Imigresen adalah terlalu singkat.

Pada masa sama, menurut beliau, tidak sewajarnya kerajaan mahu mengeluarkan notis Tidak Dibenarkan Mendarat (NTL) dan menghantar pulang pekerja asing yang sudah berada di KLIA melalui penerbangan berikutnya jika majikan gagal mematuhi peraturan tersebut.

“Perkara itu sememangnya akan membebankan majikan dari segi kos dan menimbulkan banyak kesukaran, malah pelbagai cabaran akan tercipta, terutamanya apabila majikan menghadapi kekurangan pekerja asing yang kritikal.

 “Isu pelaksanaan akan timbul memandangkan tempoh enam jam seperti ditetapkan Imigresen mungkin terlalu singkat. Walaupun terdapat kemungkinan tetingkap 6 jam dilanjutkan, ia tidak menyatakan berapa lama lanjutan boleh diberikan,” katanya.

MEF jelas Syed Hussain lagi, meminta penjelasan lanjut mengenai dasar baharu itu supaya halangan akan diminimumkan apabila ia dilaksanakan.

Dalam perkembangan berkaitan, Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan turut senada dengan perkara itu dan berpendapat,  pengambilan pekerja asing di KLIA oleh perlu dipermudahkan dan bukan sebaliknya.

Jawahar Ali Taib Khan - Gambar Fail
Jawahar Ali Taib Khan - Gambar Fail

Menurut beliau,  dasar itu perlu diteliti semula bagi memastikan tenaga buruh asing dapat digunakan oleh majikan pada kadar segera.

“(Kemasukan) pekerja asing bila di pintu masuk ketika ini menyebabkan majikan terpaksa menunggu sehingga tiga ke empat jam disebabkan sistem (digunakan) perlahan.

“Mereka boleh kaji semula kemasukan itu agar dipermudahkan sekiranya segala proses (dokumentasi) dah okay sebab semua yang dikehendaki oleh kerajaan telah kita berikan dan (caj) juga telah dibayar,” katanya. - Getaran, 2 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

PRU-15: Pergerakan Aliran Penumpang Di Hab Pengangkutan Utama Mulai Meningkat

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Segera Wartakan Cuti Umum Mengundi, Elak Syarikat Nafikan Hak Pekerja - MTUC

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Majikan Tidak Boleh Kenakan Penalti, Potong Gaji Pekerja Pergi Mengundi

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Segerakan Kemasukan Tenaga Kerja Asing, Bantu Pulih Perniagaan - Pengusaha Perniagaan

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Rizab Semasa Selangor Bernilai RM3.29 Bilion

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

BN Wajar Isi Jawatan TPM, Komposisi Kabinet Perlu Ikut Nisbah Munasabah

Semasa 4 jam yang lalu

Senarai Kabinet Diumum Dalam Beberapa Hari Lagi - PM

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

PAS Tolak Sertai Kerajaan, Mahu Jadi Pembangkang

oleh Farhana Farush