Berita Terkini

2 jam yang lalu: Mahkamah Rayuan benar permohonan Najib untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan 3 jam yang lalu: Pasukan peguam bela Najib akan memohon untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman diputuskan Mahkamah Tinggi 3 jam yang lalu: Rayuan Najib untuk mengenepikan kesemua tujuh tuduhan Mahkamah Tinggi ditolak 3 jam yang lalu: Hakim Abdul Karim berkata pemindahan RM42 juta daripada SRC International ke dalam akaun Najib tidak diklasifikasikan sebagai kepentingan negara 5 jam yang lalu: 66 kematian COVID-19 dilaporkan semalam, termasuk 9 BID, jumlah korban 30,718 - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


SOP Lebih Ketat, Hadkan Bilangan Pengusaha Pasir

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Oct 2021 8:56PM

Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA TERENGGANU - Prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat termasuk menghadkan bilangan pengusaha pasir  di Sungai Terengganu ialah antara agenda dicadangkan jawatankuasa khas siasatan susulan krisis air pada Ogos lepas.

Pengarah Unit Perancang Ekonomi negeri, Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak berkata, cadangan itu merupakan antara penyelesaian jangka pendek dan panjang, selepas insiden paip air pecah di dasar Sungai Terengganu yang menyebabkan dua daerah negeri itu terputus bekalan air.

“Memang kita dah ada garis panduan tapi bila berlaku kes macam ini (paip pecah) kita rasa kena lebih ketat dalam beberapa aspek.

“Kajian kita sebenarnya meliputi tahap kualiti air Sungai Terengganu sendiri, sebab itu kita cadang perkara tersebut kerana kita belajar dari apa yang berlaku sebelum ini," katanya kepada media di sini hari ini.

Tun Ahmad Faisal berkata, SOP ketat itu bukan sahaja melibatkan pengusaha pasir, tapi sebarang bentuk pembinaan di kawasan Sungai Terengganu.

Beliau yang juga merupakan pengerusi jawatankuasa khas itu berkata, hasil laporan siasatan sudah dibentangkan dalam mesyuarat majlis kerajaan negeri, bulan lalu.

Bagaimanapun, beliau menolak laporan hasil siasatan tersebut berpunca dari aktiviti korek pasir milik syarikat yang diluluskan kerajaan negeri.

“Sukar untuk kita tentukan ketika ini. Sebab itu kita syorkan pada kerajaan negeri untuk jalankan kajian lebih teliti, jadi kita boleh lihat keadaan sekarang di sepanjang Sungai Terengganu.

“Adakah ia disebabkan aktiviti korek pasir berlebihan atau ada pembinaan di sepanjang sungai yang menghalang pergerakan semula jadi air yang mungkin menjadi punca, lagipun syarikat pasir itu hanya beroperasi setahun sedangkan kerosakan yang kita tengok ini adalah dari kesan jangka masa panjang,” katanya.

Krisis air terburuk Terengganu itu berlaku sebanyak dua kali dan membabitkan lebih 150,000 penduduk di sebahagian daerah Kuala Terengganu dan Kuala Nerus, berlaku dari 2 hingga 13 Ogos dan 23 Ogos hingga 10 September. - Getaran, 25 Oktober 2021

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kes SRC: Najib Gagal Hadir, Mahkamah Beri Kata Dua

Semasa 1 hari yang lalu

Bantahan Penduduk Kampung Baru Petanda Kegagalan Rina Harun

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 jam yang lalu

Hakim Mahkamah Tinggi Tidak Tersalah Jatuh Hukum Kes Najib

oleh Aiman Sadiq

Semasa 19 jam yang lalu

MoU Pembangkang: Kerajaan Tercemar Jika Mahkamah Berpihak Kepada Najib

oleh Aiman Sadiq