Berita Terkini

1 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 1 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Vaksin Pfizer Diberi Kelulusan Bersyarat Sebagai Dos Penggalak

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Oct 2021 11:56AM

Dr Noor Hisham Abdullah - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan (KKM) meluluskan pemberian dos penggalak (booster dose) vaksin COVID-19 Pfizer sekurang-kurangnya selepas 6 bulan dos kedua untuk golongan berumur 18 tahun dan ke atas.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kelulusan itu diputuskan dalam Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-365 yang bersidang hari ini.

"Mesyuarat memberi kelulusan bersyarat bagi pemberian dos penggalak vaksin COVID-19 Pfizer iaitu Comirnaty Concentrate for Dispersion for Injection (Comirnaty) keluaran Pfizer Manufacturing Belgium NV (Belgium) dan BioNTech Manufacturing GmbH, Germany, sekurang-kurangnya selepas enam bulan dos kedua untuk golongan berumur 18 tahun dan ke atas.

"Vaksin Comirnaty sebelum ini diluluskan pendaftaran bersyarat bagi penggunaan dalam kalangan individu berumur 12 tahun dan ke atas pada 15 Jun 2021," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelas beliau dos penggalak itu,  merupakan vaksin COVID-19 pertama yang diluluskan bagi penggunaan dos penggalak di negara ini.

Katanya, kelulusan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan vaksin ini dipantau dan dinilai berdasarkan data terkini dari semasa ke semasa.

"Ia bagi memastikan perbandingan manfaat risiko (benefit over risk) bagi vaksin itu kekal positif.

"KKM juga sentiasa komited dalam mempertingkatkan akses kepada produk vaksin Covid-19 di Malaysia dengan memastikan ia dinilai daripada aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan diluluskan oleh PBKD," katanya. - Getaran, 9 Oktober 2021.

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Ketegasan Khairy Kasar, Tapi Wajar 

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

PM Ziarah Lima Beradik Yatim Piatu

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Umrah Meningkat Ketika Pandemik - MOTAC

oleh Farhana Farush