Berita Terkini

38 minit yang lalu: COVID: 6,630 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,420,222 - KP Kesihatan 4 jam yang lalu: Alec Baldwin secara tidak sengaja menembak jurusinematografi, Halyna Hutchins hinggakan wanita itu maut manakala pengarah Joel Souza cedera, di set penggambaran `Rust' 4 jam yang lalu: Terbuka Denmark 2021: Lee Zii Jia mara, Aaron-Wooi Yik tersingkir 4 jam yang lalu: COVID-19: Lelaki Malaysia antara korban terkini di Singapura, semalam 6 jam yang lalu: Orang ramai dinasihatkan peka, buat persediaan awal hadapi banjir - JPS

IKUTI KAMI


Demi Bumi, Leonardo DiCaprio Sanggup Melabur Untuk Daging Lestari

Pelakon Hollywood ini menggunakan pengaruhnya untuk mengubah cara pengeluaran daging di dunia.

Selera Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Sep 2021 2:37PM

Gambar: Mosa Meat

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pelakon dan aktivitis terkenal, Leonardo DiCaprio mengumumkan pelaburan berskala besar untuk mentransformasikan cara pengeluaran dan penternakan daging komersial ke arah lebih lestari dan sejahtera demi alam sekitar.

DiCaprio turut dilantik sebagai penasihat di dua syarikat daging perintis tersebut iaitu Aleph Farms dan Mosa Meat. Kedua-dua syarikat ini berjaya menghasilkan daging burger dan daging stik yang dibangunkan secara klinikal daripada sel-sel lembu secara organik. 

DiCaprio berkata,  salah satu cara berkesan untuk mendepani krisis iklim ialah dengan cara mengubah sistem makanan. 

“Kedua-dua syarikat ini menawarkan kaedah terbaharu dalam mengisi ‘kepuasan’ dunia untuk permintaan daging, sementara menyelesaikan isu mendesak dalam industri penternakan haiwan.

“Saya berpuas hati menyertai sebagai pelabur dan juga penasihat, dalam masa yang sama mereka memperkenalkan pengolahan dalam menghasilkan daging ini kepada pengguna,” katanya.

Dengan permintaan daging yang dijangka meningkat 40 sehingga 70 peratus pada 2050, pengolahan dalam penghasilan daging menawarkan penyelesaian yang terbaik untuk mengurangkan kesan negatif kepada industri penternakan. 

Tambahan lagi, daging lestari yang diolah ini boleh dinikmati dengan kualiti daging komersial yang sama. Analisa menjangkakan pasaran daging lestari akan mencapai USD$25 juta pada 2030 dan menjadi sebahagian daripada transformasi protein yang luas. 

Menurut kajian Life Cyle, daging lestari dijangka akan mengurangkan kesan iklim sebanyak 92 peratus, pencemaran udara sebanyak 93 peratus dan menggunakan 95 peratus kurang tanah serta 78 peratus kurang air berbanding kebiasaan yang digunakan oleh industri. 

Pengeluaran daging lestari menawarkan peluang untuk ladang yang digunakan sebelum ini bagi tujuan penghutanan semula, di mana ia bakal mengurangkan kadar pelepasan pencemaran. Ia turut menawarkan makanan semulajadi tambahan untuk manusia. 

Penghasilan daging lestari melalui proses steril (terpelihara daripada kuman) pula menyingkirkan keperluan antibiotik. Ia mengurangkan risiko jangkitan, patogen dan penyakit bawaan makanan yang selalunya berkait rapat dengan industri penternakan haiwan. - Getaran, 27 September 2021

Sumber dan gambar: Aleph Farms  dan  Mosa Meat 

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Rogol Bukan Jenaka, Jaga Maruah Bila Berbicara - Pakar

2

Selebriti 20 jam yang lalu

Perginya Mazlan Tahir, Dunia Teater Kehilangan Bintang Hebat 

3

Video & Galeri 5 hari yang lalu

Sejenak Bersama Wajah TARA - Dynas

4

TARA 6 hari yang lalu

Dynas Tiada Gentar

Sorotan

1

Perginya Mazlan Tahir, Dunia Teater Kehilangan Bintang Hebat 

2

Neelofa, Suami Kemuka Representasi Mohon Tarik Balik Tuduhan

3

COVID: KKM Belanja Lebih RM8 Juta Untuk Pengurusan Mayat

4

Remaja 15 tahun Jadi 'Pomen' Basikal Lajak

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Rebut Baucar Pelancongan RM1 Juta Di Shopee!

oleh Zaidi Che

Teknovasi 1 hari yang lalu

5 Aplikasi telefon pintar yang perlu ada masa kini

Segmen Teknovasi hari ini berkongsi lima jenis aplikasi telefon pintar yang perlu dimuat turun zaman ini.

oleh Izwan Ramlan

Refleksi 6 jam yang lalu

‘Hope Is Just Around The Corner’ Kempen Kesedaran Barah Payudara

‘Hope is Just Around The Corner’ ingin menyebarkan harapan kepada semua pesakit barah payudara dan penjaga mereka, supaya terus bercerita dan berkongsi pengalam...

oleh Rahayu MN

Refleksi 6 jam yang lalu

Jaga Adab, Disiplin Ilmu Ketika Sampaikan Dakwah Di Media Sosial - JAKIM