Berita Terkini

7 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 7 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 8 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 9 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 9 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


#KLFW2022 Kembali Bergaya Di Pavilion KL

Kuala Lumpur Fashion Week 2022 meraikan ulang tahun ke-10 persada fesyen tempatan.

Gaya Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Aug 2022 10:00AM

Andrew (tujuh kiri) berkata #KLFW tidak akan terjadi jika tiada sokongan daripada para penaja. - Gambar oleh Syeda Imran

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Setelah membuat kemunculan kembali penuh gaya pada tahun lalu, Kuala Lumpur Fashion Week 2022 (#KLFW2022) bakal berlangsung sekali lagi di Pavilion KL pada 17 hingga 21 Ogos 2022.

Menampilkan lebih 40 pereka fesyen tempatan, acara kali ini dianjurkan bagi meraikan ulang tahun ke-10 persada pentas fesyen yang satu ini.

Pengasas Kuala Lumpur Fashion Week (#KLFW), Andrew Tan mengakui dia menanggung risiko yang sangat besar semasa memulakan #KLFW pada 2013.

Andrew Tan
Andrew Tan

“Saya pernah bekerjasama dengan pelbagai organisasi berkaitan dengan Minggu Fesyen dan saya berasa sangsi dengan manfaat yang bakal diperolehi pereka-pereka fesyen tempatan.

“Namun, saya mempunyai visi yang sangat berbeza untuk #KLFW,” ucap Andrew semasa ditemu ramah di majlis pelancaran #KLFW di sebuah hotel di ibu negara.

Menurut Andrew, terdapat tiga visi utama yang dititikberatkan semasa menganjurkan #KLFW. Pertama, ‘Memupuk minat yang mendalam dalam industri fesyen tempatan’.

Kedua, ‘Membawa konsep sedia-pakai (RTW) sebagai model perniagaan’ dan ketiga, ‘Untuk berkongsi pengetahuan dan kenalan sebagai kelangsungan industri fesyen Malaysia’.

“Saya berbangga #KLFW berjaya mencapai ketiga-tiga visi ini dan 2022 telah menjadi tahun ke-10 ulang tahun kami. Ia merupakan penutup yang baik untuk babak fesyen tempatan,” jelasnya.

Awal Ashaari dan Scha Alyahya hadir di majlis Pelancaran Kuala Lumpur Fashion Week. - Gambar oleh Syeda Imran
Awal Ashaari dan Scha Alyahya hadir di majlis Pelancaran Kuala Lumpur Fashion Week. - Gambar oleh Syeda Imran

Andrew menambah pentas fesyen gah yang berlangsung di tengah-tengah ruang legar pasar raya berprestij itu tidak akan terjadi jika tiada sokongan daripada para penaja.

“Setiap satu daripada mereka menawarkan sesuatu yang unik, mentransformasikan cara bekerja dan menggunakan teknologi yang relevan dengan keadaan semasa,” tambah Andrew.

Penaja-penaja utama pada tahun ini termasuklah AmBank, Samsung, Vespa, Isuzu, Poh Kong, Moccona, AirAsia, TimedotCom, Brandvision dan Shu Uemura. - Getaran, 16 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Gaya 1 bulan yang lalu

Hasil Lukisan Tangan Sendiri, Hatta Dolmat Persembahkan Koleksi Lestari Di #KLFW2022

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Gaya 1 hari yang lalu

Ezurin Khyra Warnai Dunia Fesyen Lancar Skaf E For All

oleh Rahayu MN

Jelajah 18 jam yang lalu

'Moh Dogheh' Ke Jelajah AKM N.Sembilan Hari Ini Hingga Ahad