Berita Terkini

21 minit yang lalu: Bekas pengarah urusan BNS Ahmad Ramli Mohd Nor didakwa di Mahkamah Sesyen KL atas tiga tuduhan pecah amanah berjumlah RM21 juta berhubung projek LCS 46 minit yang lalu: Kerajaan akan perkenalkan semula Akta Perkhidmatan Parlimen bagi terjemah konsep pengasingan kuasa- PM 48 minit yang lalu: Penjawat awam perlu bekerja sebagai satu Keluarga Malaysia, henti budaya silo - PM 48 minit yang lalu: Penjawat awam perlu pertahan kerajaan dari berita tidak benar - PM 3 jam yang lalu: Shaqeem Izwan raih emas dalam Boling Remaja Asia

IKUTI KAMI


21 Juta Ciapan Berkaitan COVID-19 Di Malaysia Sejak Jun 2019

TARA Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Jul 2022 8:24PM

Twitter menjadi antara sumber sahih bagi mendapatkan maklumat daripada mengenai pembelian panik hingga kepada vaksin dan varian baharu COVID-19. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia telah menghantar sejumlah 21 juta ciapan berkaitan COVID-19 di negara ini sejak Jun 2019 hingga kini, menurut Twitter dalam kenyataannya hari ini.

Kenyataan itu menyebut rakyat Malaysia beralih kepada Twitter sebagai sumber sahih bagi mendapatkan maklumat daripada mengenai pembelian panik hingga kepada vaksin dan varian baharu (COVID-19).

Ketua Ketua Dasar Awam, Kerajaan dan Kedermawanan Asia Tenggara Twitter, Monrawee Ampolpittayanant berkata di Twitter keselamatan menjadi keutamaan dan organisasi itu amat komited dalam memastikan orang ramai yang menggunakan perkhidmatannya dilindungi daripada daripada maklumat salah yang berbahaya terutamanya semasa krisis.

“Menyedari pentingnya peranan kami dalam memudahkan akses kepada maklumat yang boleh dipercayai semasa pandemik, kami (Twitter) memperkenalkan dasar maklumat salah COVID-19 kami pada 3 April 2020 bagi membantu rakyat Malaysia mencari maklumat yang boleh dipercayai, selain berhubung dengan orang lain dan mengikuti perkembangan terkini yang sedang berlaku,” katanya.

Monrawee berkata aspek utama dasar tersebut termasuk memperkenalkan label dan dalam beberapa keadaan mengalih keluar kandungan pada perkhidmatan yang mengandungi atau mempromosikan maklumat mengelirukan COVID-19 yang berbahaya.

“Ketika negara-negara di dunia mula melancarkan vaksin COVID-19, Twitter memperluaskan dasar maklumat salah COVID-19 dengan memasukkan ciapan yang mengandungi maklumat mengelirukan tentang vaksin tersebut. Sejak Twitter memperkenalkan panduan COVID-19, 11.72 juta akaun telah dicabar, manakala 8,558 akaun digantung dan 85,885 kandungan dialih keluar di seluruh dunia dari Januari 2020 hingga Jun 2022,” katanya.

Sementara itu, kenyataan itu menyebut di Malaysia, Twitter telah bekerjasama dengan rakan kongsi setempat seperti Kementerian Kesihatan (@KKMPutrajaya) untuk mempromosikan kempen vaksinasi #COVID19 di seluruh negara dan menggunakan TwitterSpaces bagi berhubung dengan orang awam dan media, selain menyediakan maklumat terkini berkaitan COVID-19 daripada Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin (@Khairykj). - Bernama 

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

'Kalau Orang Lain, Pasti Mereka Akan Saman Kamu' - Ini Jawapan Azhar Sulaiman Buat Nor Azira 

Disyorkan untuk anda

TARA 1 hari yang lalu

Ramai Tak Ambil Endah! Ini 4 Tip Untuk Penjagaan Mata Yang Sihat

oleh Zaidi Che

TARA 1 hari yang lalu

Toy Eight Alat Saringan Awal Bantu Tumbesaran Kanak-Kanak.

Toy Eight merupakan alat saringan digital pertama di Malaysia yang berupaya membantu kanak-kanak, golongan kelainan upaya, untuk menerokai kemahiran yang ada pa...

oleh Izwan Ramlan

TARA 1 hari yang lalu

Kembara Bakar Semula Semangat 80-an Di Konsert Kembara: Panorama Jingga

Membawakan 28 lagu, 'Konsert Kembara: Panorama Jingga (1444 Hijrah)' memperlihatkan tenaga dan kekuatan vokal M. Nasir yang cukup luar biasa.

oleh Ellyna Ali

TARA 1 hari yang lalu

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

oleh Rahayu MN