Berita Terkini

10 jam yang lalu: Empat lorong Plaza Tol Kemuning arah KL dilencongkan sementara hingga 13 Februari 10 jam yang lalu: Masters Thailand: Tze Yong terkandas di suku akhir 10 jam yang lalu: Fatwa tidak bercanggah dengan nilai-nilai konsep Bangsa Johor - Sultan Johor 10 jam yang lalu: Tindakan tegas majikan hentikan pekerja tempatan untuk gajikan pekerja asing - Sivakumar 10 jam yang lalu: Perkhidmatan bas perantara percuma dari KL Sentral ke Parlimen - Menteri Pengangkutan

IKUTI KAMI


Suntik Dahulu, Daftar Kemudian Bantu Penduduk Pedalaman Terima Vaksin COVID-19

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 18 Jun 2021 8:44AM

Orang ramai menunggu untuk mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 di kawasan PKPD Kunak.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUNAK - Kaedah suntikan vaksin COVID-19 secara walk-in atau ‘suntik dahulu, daftar kemudian’ berjaya membantu 5,670 penduduk di mukim Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) di sini mendapatkan dos masing-masing hari ini.

Pegawai Kesihatan Daerah Kunak, Dr Izaidi Salman Yazid berkata, pihaknya menyedari kewujudan beberapa masalah utama yang menghalang penduduk mendaftar secara dalam talian.

Menurut beliau, ketiadaan liputan internet dan dan kemudahan gajet adalah antara kekangan yang sering berlaku, sekali gus mendorong jentera kesihatan di situ merangka satu kaedah lain yang lebih efektif.

“Kaedah walk-in teryata amat berkesan dalam membantu penduduk menerima vaksin, sebelum proses pendaftaran secara rasmi dilakukan menggunakan aplikasi My Sejahtera.

"Daripada hampir 6,000 penerima vaksin, dianggarkan 80 peratus daripadanya menggunakan kaedah walk-in manakala selebihnya berdaftar menerusi MySejahtera,” katanya ketika dihubungi Getaran.

Dr Izaini menarik perhatian, beliau optimis sasaran 6,000 penduduk iaitu kira-kira separuh dari populasi di kawasan berkenaan akan berjaya dicapai dalam masa terdekat.

"Sebagai rekod, sebanyak 17 buah kampung membabitkan 12,142 penduduk berada di kawasan PKPD, termasuk beberapa perumahan kakitangan kerajaan dan rumah kedai.

"Dengan jumlah penerima yang dicatatkan setakat ini, saya yakin sasaran 6,000 itu mampu dicapai pada kadar segera,” katanya.

Ketika ditanya mengapa memilih kawasan PKPD sebagai lokasi Pusat Pemberian Vaksin (PPV), beliau menggariskan beberapa faktor, antaranya keluasan kawasan yang lebih besar dan kepadatan penduduk.

"Di sini juga terdapat kemudahan seperti dewan yang membolehkan proses pemberian vaksin dilakukan tanpa memerlukan penduduk keluar dari zon PKPD," katanya.

Dr Izaidi memberitahu, penubuhan Agen Kesihatan Komuniti (AKK) yang dicadangkan di peringkat Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Kunak sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 turut menyumbang kepada peningkatan jumlah penerima vaksin di daerah tersebut.

Terdiri daripada pelbagai agensi penguatkuasaan termasuk pemimpin masyarat di peringkat kampung, AKK ini bertindak menjadi penghubung antara pihak berkuasa dengan penduduk.

"Ia juga menjadi agen untuk menyakinkan penduduk mengenai pengambilan vaksinasi, termasuk bilangan individu yang mahu mendaftar, sekali gus memudahkan pengumpulan data lebih tepat di peringkat PKOB,” katanya. – Getaran, 18 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

Selesaikan Tuntutan ‘Waris’ Sulu Demi Kesejahteraan Rakyat Sabah - Hajiji

2

Politik 2 hari yang lalu

Nama 2 Kementerian Dalam Kabinet Sabah Ditukar

3

Semasa 3 hari yang lalu

Malaysia Komited Tangani Jurang Kritikal Kecemasan Kesihatan - Dr Zaliha

4

Semasa 3 hari yang lalu

Banjir: Mangsa Di Sabah Meningkat Sedikit, Pahang Dan Johor Menurun

Sorotan

1

Kerajaan Kurangkan Elaun Pembangunan Ahli Parlimen - PM

2

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

3

Selesaikan Tuntutan ‘Waris’ Sulu Demi Kesejahteraan Rakyat Sabah - Hajiji

Disyorkan untuk anda

Sukan 23 jam yang lalu

Tze Yong Wakil Tunggal Negara Di Thailand Masters

Semasa 8 jam yang lalu

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

Semasa 1 hari yang lalu

KKM Nafi 2 Pegawai Jumpa Industri Tembakau, Siasatan Awal Mendapati…

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: Slogan PN BEST Sudah ‘Tercemar’, Mampu Jejas Sokongan

oleh Fitri Nizam