Berita Terkini

7 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 7 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Sudah Tiba Masa RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 Dilaksana

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 31 Jul 2022 4:34PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (PEMADAM) menyeru Ahli Parlimen sebulat suara menyokong Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 yang dibentangkan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar. 

Pengerusi Biro Wanita, Keluarga dan Penawar PEMADAM, Datuk Jamelah A Bakar berkata, akta terbabit penting kerana menjamin kesihatan awam dan melindungi rakyat serta keluarga Malaysia daripada ancaman bahaya produk rokok.

Menurut beliau, hasil kajian antarabangsa membuktikan, kerajaan berisiko rugi sebanyak RM273.5 bilion sekiranya permasalahan rokok masih dipandang sepi semua pihak di Malaysia. 

“Kerugian itu disebabkan kematian pramatang, ketidakhadiran bekerja kerana masalah kesihatan ataupun tidak dapat menyumbang kepada produktiviti akibat kesihatan terganggu. 

“Secara positifnya, Generasi (GEG) juga akan memastikan golongan muda seterusnya dapat hidup dengan lebih sihat, produktif dan berdaya saing demi kemajuan negara,” katanya. 

Terdahulu, berikutan isu rokok yang masih gagal ditangani, Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan akta baharu bagi melarang kegiatan merokok dan pemilikan sebarang produk tembakau, termasuk vape.

Khairy Jamaluddin berkata, cadangan membabitkan larangan terhadap rokok dan produk tembakau, termasuk vape ke atas generasi lahir selepas 2007 atau dikenali sebagai GEG akan dibentangkan di Parlimen.

Sekiranya diluluskan, beliau berharap dapat mengurangkan pendedahan generasi akan datang kepada rokok dan produk tembakau, memandangkan pengambilannya adalah faktor utama kanser dengan menyumbang kepada 22 peratus kematian.

Berikutan isu rokok yang masih gagal ditangani, Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan akta baharu bagi melarang kegiatan merokok dan pemilikan sebarang produk tembakau, termasuk vape - Gambar hiasan
Berikutan isu rokok yang masih gagal ditangani, Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan akta baharu bagi melarang kegiatan merokok dan pemilikan sebarang produk tembakau, termasuk vape - Gambar hiasan

Cadangan itu menarik perhatian orang awam, khususnya perokok dan mencetuskan tanda tanya sama ada ia benar-benar bakal mengubah generasi masa depan atau sebaliknya.

Dalam pada itu, Jamelah berkata, pihaknya menyokong RUU tersebut dan pelaksanaan GEG disebabkan rokok serta vape membuka laluan kepada tabiat penyalahgunaan dadah. 

Menurut beliau, tabiat ketagihan kepada nikotin dan penyalahgunaan bahan yang berkaitan perlu dibendung daripada awal. 

“Sudah tiba masanya Malaysia mempunyai RUU khas untuk Produk Tembakau dan Tabiat Merokok bukannya dimasukkan dalam Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau sedia ada, demi kepentingan kesihatan awal masyarakat, khususnya generasi muda.

“Kita sedia maklum bahawa merokok adalah masalah kesihatan utama di Malaysia yang mengakibatkan pelbagai komplikasi penyakit kronik atau tidak berjangkit, terutama penyakit jantung koronari, kanser dan paru-paru kronik. 

“Menjelang tahun 2030, didapati kerajaan terpaksa menanggung beban kos rawatan sebanyak RM8.2 bilion untuk merawat tiga penyakit akibat merokok,” katanya. 

Mengulas kemunculan rokok elektronik dan vape, Jamelah menegaskan, produk tersebut sudah pasti mendatangkan impak negatif kepada kesihatan.

Menurut beliau, penggunaan produk elektronik itu akan terus berlarutan dan membebankan sistem kesihatan negara, selain mengancam rakyat, termasuk perokok atau bukan perokok.

“Berdasarkan Laporan KKM, terdapat dua kes Penyakit EVALI atau Electronic cigarette and Vaping Associated Lung Injury di Malaysia, masalah keradangan selaput paru-paru. Dianggarkan kos bagi merawat penyakit EVALI mencecah sebanyak RM 369 juta menjelang tahun 2030.

“Penggunaan rokok elektronik dan vape juga dilaporkan dalam kalangan remaja berumur 18 tahun ke bawah. Menurut kajian Tobacco and E-Cigarette Survey among Malaysia Adolescents (TECMA) dijalankan Institut Kesihatan Umum pada tahun 2016, seramai 330,000 orang atau 15.2 peratus remaja berusia antara 13 hingga 17 tahun, iaitu lelaki 27.8 peratus dan perempuan 2.6 peratus, adalah pengguna rokok elektronik serta vape,” katanya. 

Lebih membimbangkan, beliau berkata, pengguna rokok elektronik dan vape dewasa meningkat daripada 3.2 peratus pada tahun 2016 kepada 4.9 peratus (2019).

Jika dikira berdasarkan jumlah penduduk, menurut beliau, pengguna bagi dua produk terbabit berganda daripada 600,000 orang kepada 1.2 juta orang hanya dalam tempoh tiga tahun.

“Hasil kajian dan statistik dinyatakan ini bukan sekadar angka dalam laporan, tetapi setiap angka terbabit adalah mewakili seorang rakyat Malaysia, seorang suami atau isteri kepada seseorang, seorang bapa atau ibu kepada anak, seorang anak kepada ibu bapa atau seseorang kita kenali dan kasihi.

“Antara mereka ini akan menjadi salah satu mangsa daripada 20,000 orang yang akan mati akibat penggunaan rokok,” katanya. - Getaran, 31 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Bayi Diberi Hisap Vape, ‘Pecah Rekod Ah’…

2

Semasa 5 hari yang lalu

MAHA 2022, Persiapan Hadapi Banjir Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

3

Semasa 6 hari yang lalu

‘Perang’ RUU Tembakau : Dr Rafidah Ajak Syed Saddiq Ronda Wad, ‘Boleh?’

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Larangan Jual Tembakau, Rokok: Rayuan PRIMAS Tak Logik, GEG Harus Dikuatkuasa

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Amaran Hujan Berterusan Di Sarawak, Sabah dan Labuan Tamat

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 8 jam yang lalu

‘PM 6, Kami Badan Bebas, Segala Keputusan Dibuat Secara Konsensus’

oleh Fitri Nizam

Semasa 22 jam yang lalu

Pemasangan Pagar Di Padang Merbok Diragui, ‘Harapkan Pagar, Pagar Halang Ragbi’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Piket: Penunggang Beri Komen ‘Mencuit Hati’ Di Media Sosial

oleh Hakim Mahari