Berita Terkini

1 jam yang lalu: Rayuan Kes SRC: Firma guaman nafi tarik diri wakilik Najib 1 jam yang lalu: Mahkamah Australia denda Google US$42.7 juta kerana penipuan data peribadi 1 jam yang lalu: Ong Hong Peng dilantik Pengerusi Tourism Malaysia 1 jam yang lalu: Ahli perniagaan didakwa tipu pengarah syarika hampir RM1.9 juta 1 jam yang lalu: Ibu tunggal didenda RM8,000 buat hantaran jelik berhubung majlis solat hajat

IKUTI KAMI


Tarif Elektrik Dan Air Di Semenanjung Tidak Dinaikkan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2022 5:44PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan ‘Keluarga Malaysia’ membuat keputusan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung, meskipun berlaku peningkatan mendadak kos bahan api dan kos penjanaan tertentu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dengan keputusan itu, kerajaan terus komited menampung subsidi sebanyak RM5.8 bilion. 

“Kerajaan turut memutuskan harga ayam di pasaran tidak akan diapungkan.

“Harga siling baharu akan diumumkan dalam masa terdekat oleh Menteri Pertanian dan Industri Makanan (Datuk Seri Dr Ronald Kiandee).

“Keputusan yang dibuat ini membuktikan keprihatinan kerajaan demi menjaga kepentingan Keluarga Malaysia agar rakyat tidak terbeban dengan peningkatan harga dan cabaran kos sara hidup,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Terdahulu, The Vibes melaporkan Tenaga Nasional Berhad (TNB), seperti syarikat tenaga lain seluruh dunia, kini berdepan kesukaran untuk mengekalkan kadar semasa, khususnya di saat harga arang batu turut melonjak.

Harga bahan itu, yang menyumbang kepada separuh keperluan tenaga negara, melambung empat kali ganda sejak perang antara Russia dan Ukraine meletus.

Malah, terdahulu, wujud dakwaan Malaysia dijangka berdepan caj tambahan ke atas bil elektrik susulan kenaikan harga minyak akibat konflik kedua-dua negara berkenaan sejak awal tahun ini. - Getaran, 24 Jun 2022

Sorotan

1

Masuk Dalam Kereta, Irma Hasmie Menangis Teruk Di Turki

2

Elak ‘Dipikat’ Penjenayah Siber, Masyarakat Harus Amalkan ‘Sistem’ Kawalan Kendiri

3

15 Ditahan Terbabit Sindiket Penyelewengan Diesel

Disyorkan untuk anda

Semasa 13 jam yang lalu

Isu LCS: ‘Cukup-Cukuplah Siasat, Dakwa Mereka Yang Bertanggungjawab’ - Anwar

oleh Ian McIntyre

Semasa 23 jam yang lalu

MOTAC Tiada Kaitan Dengan Konsert Rakyat Melaka

Semasa 1 hari yang lalu

Sebarang Keputusan Tarif Elektrik Berdasarkan Mekanisme ICPT Hujung Tahun Ini - Ali

Semasa 4 jam yang lalu

Insiden iPay88 Bukti Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Perlu Dipinda Segera

oleh Aiman Sadiq