Berita Terkini

31 minit yang lalu: Rayuan Kes SRC: Firma guaman nafi tarik diri wakilik Najib 33 minit yang lalu: Mahkamah Australia denda Google US$42.7 juta kerana penipuan data peribadi 33 minit yang lalu: Ong Hong Peng dilantik Pengerusi Tourism Malaysia 34 minit yang lalu: Ahli perniagaan didakwa tipu pengarah syarika hampir RM1.9 juta 35 minit yang lalu: Ibu tunggal didenda RM8,000 buat hantaran jelik berhubung majlis solat hajat

IKUTI KAMI


AGC, BHEUU Perinci Syor Cadangan Mansuh Hukuman Mati Mandatori

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2022 5:28PM

Mas Ermieyati berkata, AGC dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang akan mengkaji secara terperinci syor sudah dikemukakan berhubung pindaan berkenaan. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara (AGC) akan menyediakan draf Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan pindaan pemansuhan hukuman mati mandatori bagi meneliti adakah cadangan berhubung perkara itu mampu direalisasikan sebaiknya.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, AGC dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) akan mengkaji secara terperinci syor sudah dikemukakan berhubung pindaan berkenaan.

Menurut beliau, kerajaan turut mengadakan sesi libat urus bersama pakar akademik dan ahli Dewan Rakyat.

“Ia dilaksanakan bagi mendapatkan pandangan lebih lanjut mengenai cadangan pemansuhan tersebut sebelum dibentangkan di Parlimen pada Oktober nanti.

“Kerajaan secara prinsipnya bersetuju dengan cadangan pemansuhan hukuman mati mandatori selepas Laporan Kajian Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori, dibentangkan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada 8 Jun,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Lantaran itu, selaras dengan keputusan terbabit, Mas Ermieyati memaklumkan, satu perjumpaan di antara Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun diadakan pada 20 Jun lalu.

“Kerajaan amat berterima kasih di atas kerjasama semua pihak terlibat dalam perkara berkenaan dan berharap RUU itu dapat dilaksanakan, selain dikuatkuasakan mengikut garis masa ditetapkan,” katanya.

Terdahulu, Wan Junaidi memaklumkan kerajaan bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini dengan hukuman gantian tertakluk kepada budi bicara mahkamah.

Keputusan itu dicapai susulan pembentangan Laporan Kajian Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada Mesyuarat Jemaah Menteri, 10 Jun lalu.

Selain itu, Wan Junaidi memaklumkan, kerajaan akan mengkaji kebolehlaksanaan berkaitan hala tuju sistem keadilan jenayah di negara ini.

Antaranya, kewujudan prosedur pra-penghukuman, penubuhan Majlis Penghukuman, pembangunan Garis Panduan Penghukuman, penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Undang-Undang, pembaharuan institusi kepenjaraan dan pelaksanaan hukuman berdasarkan ‘restorative justice’ (keadilan pemulihan).

Beliau menjelaskan, keputusan berkaitan perkara itu menunjukkan keutamaan kerajaan untuk memastikan hak semua pihak adalah terpelihara dan terjamin. - Getaran, 24 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

Setiap Manusia Perlu Diberi Peluang Kedua Untuk Hidup - PM

2

Semasa 5 bulan yang lalu

Persoalan Kes Dadah Anak Ahli Perniagaan Perlu Dirujuk AGC - Ayob Khan

3

Semasa 10 bulan yang lalu

Kes Hilang US$6.94 Juta: Wujud Kesalahan Lain, Perlu Siasatan Lanjut - AGC

4

Semasa 10 bulan yang lalu

AGC Bantah Permohonan Rumah Bonda Cabar Tindakan JKM Keluarkan Notis Sita

Sorotan

1

Keselamatan Sistem Pembayaran Negara Kekal Terjamin - Bank Negara

2

Bekalan Air 397 Kawasan Terjejas Pulih Sepenuhnya Malam Nanti

3

“Andai Tak Cukup ‘Handphone’ Kerana Susah Nak Dihubungi, Saya Sudi Hadiahkan Satu” – Datuk Adi Putra

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Lindung, Pulihara Habitat Gajah Perlu Usaha Sama Semua Pihak - Takiyuddin

Semasa 1 hari yang lalu

MP Labuan Gagal Batal Pertuduhan Guna Kedudukan Dapatkan Kontrak

Semasa 1 hari yang lalu

Lebih 9,000 Pasport Yang Dimohon Secara Dalam Talian Tidak Dituntut

Semasa 1 hari yang lalu

LCS: Subkontraktor CAD, CED Milik Boustead Tapi Dikawal Rakyat Asing

oleh Fitri Nizam