Berita Terkini

8 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 8 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 8 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 8 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 10 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


Derma Organ, Kesedaran Rakyat Masih Rendah - Khairy

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Mar 2022 4:40PM

Khairy (empat dari kanan) pada majlis Perasmian Duta Ginjal dan Program Pendidikan Pra-Dialisis di Putrajaya, hari ini. - Gambar dari Twitter @Khairykj

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kesedaran rakyat Malaysia untuk menjadi penderma organ masih rendah berbanding masyarakat di negara maju.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) akan mewujudkan semula pendaftaran ikrar derma organ bagi membolehkan orang ramai mendaftar sebagai penderma, sekali gus memberi kesedaran terhadap kepentingan aspek itu.

"Saya menyeru semua pihak khususnya orang kenamaan, selebriti, atlet negara dan ahli politik untuk tampil sebagai penderma organ serta menyokong kempen ini.

"KKM juga  akan memperhebatkan lagi kempen menderma organ dan terus komited menganjurkan pelbagai program kesedaran, termasuk bekerjasama dengan pelbagai agensi bagi mempromosikan kepentingan perkara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Perasmian Duta Ginjal dan Program Pendidikan Pra-Dialisis di sini, hari ini.

Jelas Khairy, Yayasan Buah Pinggang (NKF) bersama Persatuan Nefrologi Malaysia telah mengambil inisiatif untuk mengeluarkan Modul Khas Program Pendidikan Pra-Dialisis (PDEP) sebagai persediaan persediaan rawatan buah pinggang.

"Menurut laporan Malaysia Dialysis and Transplant Registry, seramai 4,722 pesakit buah pinggang tahap kronik disenaraikan dalam senarai menunggu bagi menjalani rawatan pemindahan buah pinggang.

"Kini, seramai 49,111 pesakit buah pinggang menjalani rawatan dialisis, dengan majoriti mereka menjalani rawatan hemodialisis membabitkan 8,000 pesakit setiap tahun,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihak KKM akan mengkaji dan membangunkan mekanisme khas untuk mengenal pasti kes berpotensi sebagai penderma organ.

"Antaranya mengenal pasti penderma yang berpotensi dalam kalangan pesakit bagi kes kematian otak.

"KKM juga akan berkerjasama dengan pakar, khususnya yang bertugas di Unit Rawatan Rapi (ICU) untuk melihat langkah yang boleh dilakukan bagi pesakit buah pinggang kronik ini," katanya.

Kata Khairy lagi, kempen menyemak tahap kesihatan buah pinggang bagi pesakit berpotensi mendapat sakit buah pinggang kronik melalui kaedah 'Glomerular Filtration Rate' (EGFR) turut akan diadakan.

"KKM akan mengadakan pelbagai program kesedaran kepada rakyat supaya menjalani pemeriksaan kesihatan, termasuk melihatkan pesakit dalam pelbagai aktiviti termasuk rawatan.

"Pihak kementerian sendiri komited memberi kesedaran awam kepada semua pihak serta mempergiatkan lagi program saringan, pendidikan, penggunaan digital membabitkan golongan belia dan kanak-kanak dalam program duta ginjal," katanya. - Getaran, 26 Mac 2022.

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

RM6 Juta Sumbangan Politik, Bukan Balasan Kontrak - Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

'Saya Maafkan Awak' Kata Warga Emas Mangsa ‘Samseng Jalan Raya’

oleh Isabelle Leong

Semasa 13 jam yang lalu

Treler Lebih Muatan, Pemandu Ibarat Ditelan Mati Emak, Diluah Mati Bapa

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

MBSA, JPS Selangor Berjaga-jaga, Paras Air Lepasi Paras Bahaya

oleh Isabelle Leong