KUALA LUMPUR - Biskut keluaran Hup Seng Perusahaan Makanan (M) Sdn Bhd disahkan selamat kepada orang awam.
Jurucakap Hup Seng berkata, biskut jenama Hup Seng Special Cream Crackers itu selamat dimakan kerana kualiti dan keselamatan produk menjadi keutamaan tertinggi syarikat sejak 1958.
Menurut beliau, biskut cream cracker yang dihasilkan dan dipasarkan di Malaysia selamat untuk dimakan serta menepati peraturan tempatan mengenai standard kualiti keselamatan makanan.
“Kami akan berikan kerjasama penuh dengan pihak berkuasa dalam setiap siasatan jika diperlukan.
“Syarikat juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pelanggan dan kakitangan setia kami atas sokongan mereka,” katanya.
Beliau menyatakan demikian susulan pendedahan Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) yang mendapati, terdapat unsur penyebab barah menerusi biskut jenama Hup Seng Special Cream Crackers.
Selain jenama biskut Hup Seng, jenama lain yang turut tersenarai dan menjadi kegemaran rakyat Malaysia ialah Ritz Crackers Cheese Flavoured Sandwich, Jacob’s Original Cream Crackers 93% Wheat Cereal dan Oreo Mini Oreo Original.
“Acrylamide dan glycidol merupakan bahan pencemaran yang terhasil semasa pemprosesan bahan makanan.”
Kesemua snek tersebut dilaporkan mengandungi karsinogen atau dikenali sebagai glisidol dan akrilamida, yang boleh menyebabkan pertumbuhan kanser dalam sel serta tisu hidup.
Laporan berkenaan mendedahkan, ada antara produk makanan berkenaan memiliki sehingga 620g/kg akrilamida, iaitu hampir dua kali ganda daripada had selamat dan mendakwa bahan tersebut terhasil ketika pemprosesan biskut pada suhu tinggi.
Sementara itu, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) baru- baru ini menjelaskan, siasatan awal mendapati premis kilang Hup Seng adalah pemegang sijil Sistem Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP) KKM.
Verifikasi di premis terlibat jelas BKKM, sedang dilakukan susulan isu tersebut.
“Acrylamide dan glycidol merupakan bahan pencemaran yang terhasil semasa pemprosesan bahan makanan, namun bahan tersebut boleh dikawal melalui pemilihan bahan mentah dan proses bersesuaian.
“Mengenai isu label pemakanan yang mengelirukan, garis panduan di Malaysia membenarkan syarikat menyatakan angka berdasarkan kiraan atau analisis, dan juga menyatakan jumlahnya dalam julat yang dibenarkan,” katanya.
Terdahulu Getaran melaporkan, pakar perubatan awam dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak Kementerian Kesihatan (KKM) memandang serius penemuan daripada HKCC, sekali gus menguar-uarkan ia kepada umum.
Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkata, kajian mendalam dan terperinci perlu dilaksanakan memandangkan dakwaan itu membabitkan nyawa orang ramai.
Ketua Aktivitis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan pula mengharapkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memainkan peranan utama bersama KKM dalam membanteras isu tersebut.
Tegas Nadzim, perkara ini perlu dipandang serius dan kajian segera harus dilakukan agar ia tidak berterusan menjadi kebimbangan ramai. - Getaran, 25 Oktober 2021.