Berita Terkini

43 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 46 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 49 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 51 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 51 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Raja Muda Selangor Nafi Dikaitkan Dengan Pemaju Hutan Simpan Kuala Langat Utara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 05 Sep 2021 7:48AM

Tengku Amir mahu Hutan Simpan Kuala Langat Utara dijaga dengan baik. - Gambar dari Instagram rmselangor

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj menafikan sebarang hubungan dengan mana-mana pemaju yang terlibat dalam projek pembangunan di Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU).

“Beberapa kumpulan percaya saya mendapat manfaat daripada keputusan itu, saya ingin menjelaskan kedudukan saya. Saya tidak mempunyai kaitan dengan Gabungan Indah Sdn Bhd atau sebarang projek pembangunan di HSKLU,” titah baginda dalam hantaran di Instagram semalam.

Hantaran itu merujuk kepada keputusan untuk menyahwartakan separuh daripada HSKLU selaras dengan matlamat pembangunan Selangor ke arah kestabilan sosioekonomi dan kelestarian.

Pada 1 September lepas, Jabatan Perhutanan Negeri Selangor berkata Kerajaan Negeri Selangor masih mengekalkan kira-kira 46 peratus daripada kawasan hutan simpan itu di Mukim Tanjung Dua Belas, Kuala Langat sebagai hutan simpan kekal.

Menurut jabatan itu, cadangan penyahwartaan hutan simpan tersebut telah melalui proses yang teliti oleh Jawatankuasa Penyiasatan Awam sejak keputusan mengenainya diterima pada November 2019.

“Kerajaan Negeri Selangor turut mengenakan beberapa syarat kepada pemaju Gabungan Indah Sdn Bhd termasuk pengekalan sebanyak 20 peratus daripada kawasan pembangunannya sebagai kawasan hijau serta keperluan translokasi spesies-spesies flora dan fauna yang berkepentingan,” katanya.

Tengku Amir Shah juga bertitah baginda tetap prihatin terhadap alam sekitar dan menyedari bagaimana pembangunan memberi kesan terhadap perubahan iklim yang bukan hanya menjejaskan rakyat Malaysia tetapi juga generasi pada masa akan datang.

“Kita perlu memikul tanggungjawab bersama untuk melindungi dan memulihara sebahagian besar dari kawasan ini. Perkasakan dan lindungilah masyarakat yang tinggal di kawasan itu.

“Bangunkan komuniti yang lebih lestari dengan memiliki rasa empati dan berpandangan jauh. Rakyat Selangor tidak suka melihat ia (HSKLU) pupus.

“Kita rakyat Malaysia ingin memainkan peranan kita untuk planet ini iaitu menebus kembali kesilapan ekologi kita dan memberikan sumbangan yang positif kepada alam sekitar,” titah baginda. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

ABIM Sambut Baik Warta Semula HSKLU

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kawasan Sungai Panjang Tanah Berstatus Pertanian - PKPS

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Nyawartaan Hutan Simpan Terima Bantahan Rasmi - Takiyuddin

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Nyahwarta Hutan Simpan Perbuatan Khianat - PHSKLU

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Politik 17 jam yang lalu

Rina Jainal Nafi Keluar WARISAN

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

oleh Susan Albert

Semasa 13 jam yang lalu

PRN Melaka: SPR Nafi Syarat Vaksin Lengkap Bagi Pemilih

Semasa 1 hari yang lalu

Anti Vaksin Susahkan Diri Sendiri - PM

oleh Nik Khaleef Fitri