Berita Terkini

20 minit yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 22 minit yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 59 minit yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 1 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 1 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Ginseng Merah Mampu Kurangkan Keletihan Dan Tekanan

Menurut kajian yang dijalankan oleh The Korea Society of Ginseng, akar tumbuhan itu mampu kurangkan keletihan dan tekanan dengan berkesan.

Selera Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 09 May 2022 2:27PM

Gambar Hiasan, Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Ginseng atau turut dikenali sebagai jinsom adalah akar tumbuhan dalam jenis Panax termasuk ginseng, notoginseng dan quinquefolius. Ia biasanya dibezakan dengan kehadiran ginsenosida dan gintonin.

Secara umum ia merupakan bahan lazim dalam perubatan tradisi dunia Timur sejak berkurun-kurun lamanya.

Baru-baru ini The Korea Society of Ginseng telah mendedahkan hasil daripada kajian yang bertajuk Kesan Ginseng Merah dalam Mengatasi Keletihan, Kelesuan dan Ketahanan Tekanan.

Hasil kajian tersebut telah dikongsikan di Persidangan Musim Bunga The Korea Society of Ginseng pada 21 April yang lalu di Sejong University pada 21 April. 

Gambar Hiasan: Pixabay
Gambar Hiasan: Pixabay

Menurut kajian tersebut ginseng mampu kurangkan keletihan dan tekanan dengan berkesan. 

Menurut Kim Kyung-chul, seorang pakar perubatan keluarga, beliau telah menganalisis 76 subjek lelaki dan wanita berumur antara 20 hingga 70 tahun yang telah mengalami keletihan dan tekanan sekurang-kurangnya sekali seminggu. 

Beliau membandingkan keadaan mereka dengan membahagikan mereka kepada kumpulan yang mengambil ginseng merah (50 orang) dan kumpulan yang mengambil plasebo (26 orang). 

Hasilnya, beliau mengesahkan bahawa kumpulan yang mengambil ginseng merah berasa kurang letih dan lesu serta dalam masa yang sama dapat meningkatkan ketahanan mereka terhadap tekanan.

Khususnya, kesan ini lebih ketara dalam kalangan mereka yang mengalami keletihan kronik daripada dominasi parasimpatetik.

Gambar Hiasan: Pexels
Gambar Hiasan: Pexels

Malah pengambilan ginseng merah pula dapat mengatasi gejala keletihan dan kapasiti antioksidan.

Profesor Jeong Tae-Ha daripada Jabatan Perubatan Keluarga di Wonju Severance Christian Hospital dan Profesor Lee Yong-Je daripada Jabatan Perubatan Keluarga di Gangnam Severance Hospital telah menjalankan kajian rawak, yang dikawal oleh plasebo selama lapan minggu dengan sejumlah 63 orang wanita menopaus. 

Hasilnya, daripada kajian ujian percubaan klinikal yang dikawal plasebo rawak ini telah menunjukkan bahawa bilangan salinan DNA mitokondria dan kapasiti antioksidan meningkat dan gejala keletihan bertambah baik dalam kumpulan pengguna ginseng merah sebagai penunjuk penuaan biologi.

Banyak kajian terdahulu juga telah mengesahkan kesan penambahbaikan keletihan daripada ginseng merah ini.

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

Pengambilan ginseng merah dapat mengatasi keletihan, mood, keupayaan berjalan dan keseronokan hidup dalam kalangan pesakit kanser.

Selain itu para penyelidik daripada 15 institusi di Korea, termasuk Profesor Kim Yeol-hong, di Jabatan Onkologi dan Hematologi, Korea University Anam Hospital menetapkan secara rawak 438 orang pesakit kanser kolorektum yang menerima terapi mFOLFOX-6 kepada pengguna kumpulan ginseng merah (219 orang) dan kumpulan pengamal plasebo (219 orang). 

Kumpulan ginseng merah didapati mengambil 1000mg ginseng merah dua kali sehari sepanjang 16 minggu kemoterapi. Hasilnya, tahap keletihan kumpulan ginseng merah bertambah baik dengan ketara berbanding kumpulan plasebo. - Getaran, 9 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

2

Semasa 6 hari yang lalu

Malaysia Mohon 5,000 Tambahan Kuota Haji

3

Selera 1 minggu yang lalu

Strategi Pengurangan Garam 2021-2025 Fokus Reformulasi Produk

4

TARA 3 minggu yang lalu

Awasi Keselamatan Anak Pada Musim Perayaan

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Selera 1 jam yang lalu

Amalkan Snek Bijak Untuk Tubuh Badan Sihat Bertenaga

oleh Rahayu MN