Berita Terkini

26 saat yang lalu: STAM 2020: 27 daripada 7,277 calon peroleh gred Mumtaz (Cemerlang) - Pengarah Lembaga Peperiksaan 48 minit yang lalu: PDRM tawar pengurangan kompaun saman trafik secara dalam talian hingga 50% menerusi aplikasi MyBayar Saman bermula 18 Jun - 18 Julai depan. 2 jam yang lalu: COVID: Singapura sasar 50% penduduknya divaksin menjelang Ogos 2 jam yang lalu: Lapangan Terbang Mukah yang baharu, mula beroperasi hari ini 2 jam yang lalu: Pemberian vaksin COVID-19 kepada kanak-kanak perlu dipercepatkan - Pakar

IKUTI KAMI


Tanggapan Vaksin Untuk Kanak-kanak Jadikan Orang Ramai Sangsi - Pakar

Rencana Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 May 2021 11:24AM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tanggapan umum bahawa budaya vaksinasi biasanya hanya dikaitkan dengan golongan kanak-kanak, menyebabkan ramai rakyat Malaysia masih berasa sangsi dengan vaksinasi COVID-19, kata pakar Perubatan Patologi (Mikrobiologi & Imunologi) Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) Dr Masita Arip. 

Beliau berkata masyarakat Malaysia kini perlu membiasakan diri dengan budaya menerima vaksin bagi menjamin rantaian penularan COVID-19 dapat diputuskan. 

Katanya di Malaysia biasanya apabila sebut sahaja mengenai vaksin, ia sering dikaitkan dengan kesihatan kanak-kanak, jadi apabila negara berhasrat memberikan vaksin kepada hampir seluruh populasi atau 80 peratus penduduk negara, ia mengejutkan ramai.

Beliau berkata demikian dalam sesi webinar bertajuk ‘Vaksin vs COVID-19: Mana lebih Mudarat?' menurut Science Media Centre Malaysia (SMC) dalam satu kenyataah hari ini. Sesi webinar itu disiarkan secara langsung di akaun Facebook SMC baru-baru ini. 

Sementara itu Dr Masita berkata terdahulu penerima vaksin harus bersikap jujur kepada pegawai kesihatan yang menyaring sebelum mereka mendapat suntikan, bagi memastikan vaksin yang diterima itu selamat dan berkesan.

“Jadi kalau pegawai kesihatan bertanya mengenai latar belakang kesihatan, maka kita perlu jujur dan jangan berbohong. Kalau selepas disaring dan didapati tidak dibenarkan mendapatkan suntikan pada hari berkenaan, ia tidak bermaksud mereka tidak layak untuk divaksinasi. Ini kerana kita hendak pastikan bahawa mereka yang menerima vaksin itu stabil serta untuk mengelakkan tindak balas imun bercampur,” katanya. 

Menurut pakar penyakit berjangkit Prof Datuk Adeeba Kamarulzaman pula, kesan sampingan yang dialami penerima vaksin merupakan perkara biasa yang akan dihadapi oleh seseorang individu. 

“Malah, ia merupakan petanda positif, yang bermakna tubuh penerima sedang bertindak balas dengan vaksin, namun jika seseorang itu tidak mendapat kesan sampingan vaksin, ia juga tidak bermaksud tubuh badan seseorang itu tidak memberikan respons terhadap vaksin.

“Ini kerana kesan sampingan adalah berbeza mengikut setiap individu,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

1.1 Juta Album Bahasa Jepun Terbaru BTS Dihantar Pada Hari Pertama Pelancaran

2

Kes Saman Eizlan Yusof Terhadap Hans Isaac Dicadang Rujuk Pusat Mediasi

3

Perancis Tundukkan Jerman, Ronaldo Cipta Sejarah

4

Israel Lancar Serangan Udara di Gaza

Disyorkan untuk anda

Rencana 2 bulan yang lalu

FS Channel Bantu Promosi Penjaja, Peniaga Kecil Secara Percuma

Rencana 3 minggu yang lalu

COVID: Pakai PPE Berjam-berjam Di Tanah Perkuburan, Satu Cabaran

Rencana 3 bulan yang lalu

Pengkaji Temui Mimbar Masjid Berusia Lebih 100 Tahun Masih Untuh

Rencana 2 minggu yang lalu

Masih Ada Pesakit Tidak Jujur Di ETD, Beri Risiko Berganda COVID-19