Berita Terkini

47 minit yang lalu: COVID: 16,751 kes sembuh hari ini, jumlah kumulatif pulih kini 1,950,467 - Khairy 47 minit yang lalu: Op Patuh: 7,410 kompaun dikeluarkan dan 4,440 premis diarah tutup - Hamzah 2 jam yang lalu: Tempoh antara dos pertama dan kedua vaksin AstraZeneca dipendekkan kepada enam minggu mulai 1 Okt - Khairy 2 jam yang lalu: Tiada pembaziran vaksin di Malaysia - Khairy 3 jam yang lalu: Polis tahan 801 ‘Ah Long’ terbabit kegiatan pinjaman wang tanpa lesen sejak awal tahun ini hingga 31 Ogos lepas - Bukit Aman

IKUTI KAMI


Pengkaji Temui Mimbar Masjid Berusia Lebih 100 Tahun Masih Untuh

Rencana Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Mar 2021 12:00PM

Dr Harleny berdiri disebelah mimbar yang dihasilkan oleh pengukir terkenal Allahyarham Megat Ja’afar di dalam Masjid Ahmadiah Kampung Kepayang, di Gopeng, Perak. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GOPENG - Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan oleh pengukir terkenal abad ke-19 iaitu Allahyarham Megat Ja’afar, keturunan Megat Terawis, ditemui masih terpelihara dan utuh di dalam Masjid Ahmadiah Kampung Kepayang di sini.

Megat Ja'afar merupakan keturunan Megat Terawis iaitu Orang Kaya Bendahara Perak yang pertama pada zaman pemerintahan Sultan Perak pertama, Paduka Seri Sultan Muzaffar Shah I.

Ketua Jabatan Seni dan Reka Bentuk Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Dr Harleny Abd Arif berkata mimbar dengan ketinggian lebih tiga meter itu mempunyai keunikan tersendiri.

"Dalam ratusan mimbar seluruh negara ini dan negara jiran yang saya kaji dan temui, saya dapati mimbar ini mempunyai kelainan dari segi inskripsi yang berada di bahagian dalam kerangka mimbar yang tercatat nama Megat Ja'afar berserta tahun pembuatan dalam angka Arab,” katanya kepada Bernama sewaktu melawat mimbar tersebut di Masjid Ahmadiah Kampung Kepayang, terletak kira-kira 30 kilometer dari Ipoh.

Katanya, angka versi Arab itu apabila diterjemahkan ke Rumi, ia mencatatkan tahun 1323 Hijrah, bersamaan tahun 1905 Masihi. Lebih menariknya, mimbar berkenaan dipercayai dihasilkan pada tahun sama masjid itu didirikan.

Harleny berkata antara keunikan yang terdapat pada mimbar yang diperbuat daripada kayu keras itu adalah motif ukirannya diilhamkan daripada sumber alam semula jadi termasuk motif daun Kelumpang, daun Ketumbit dan daun Bayam Peraksi.

Katanya hasil kajian yang dijalankan sejak 2009 itu turut mendapati terdapat tiga jenis teknik ukiran yang diaplikasikan pada mimbar berusia lebih seabad itu iaitu teknik Tebuk Tembus Bersilat, Tebuk Timbul Bersilat dan Ukiran Layang.

"Kajian ini juga saya jalankan dengan merujuk Persatuan Keturunan Megat Terawis Malaysia bagi mendapatkan maklumat berkenaan Megat Ja'afar dan Persatuan Penggiat Seni Ukiran Kayu Malaysia (PENGUKIR) bagi mengesahkan jenis motif pada mimbar," katanya.

Menurutnya, terdapat juga mimbar yang dihasilkan Megat Ja'afar ada ditempatkan di Masjid Teluk Memali Seri Bougainvillea di Perak Tengah, kira-kira 16 tahun kemudian kerana ditemui terdapat inskripsi di bahagian belakang panel gunungan mimbarnya, sama seperti inskripsi yang dicatatkan pada mimbar Masjid Ahmadiah Kampung Kepayang.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Masjid Ahmadiah Kampung Kepayang Mohd Sukri Saad ketika ditemui memberitahu pihak pengurusan masjid sentiasa memelihara mimbar yang ditempatkan di masjid berusia lebih seabad itu supaya tetap terpelihara.

Menurutnya, sejarah mimbar itu amat terkenal dan dikagumi oleh penduduk asal di kampung itu yang sering mengunjungi masjid berkenaan.

"Ini adalah antara masjid tertua di sini selain Masjid Teluk Memali yang terletak kira-kira 13 kilometer dari sini.

"Antara kerja-kerja penyelenggaraan yang kita lakukan termasuklah menitikberatkan penjagaan kayu dengan mengecatnya semula," katanya.

Mohd Sukri berkata mimbar itu tetap kukuh sehingga ke hari ini kerana pembuatannya menggunakan teknik cantuman baji tanpa menggunakan sebarang paku. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

UPSI Tawar Azizulhasni Awang Biasiswa Lanjutkan Pengajian

Sorotan

1

Siri Animasi 'Mechamato' Disiarkan Secara Rasmi 4 Disember 

2

Langgar SOP PKPB: Neelofa, Suami Pertimbang Kemuka Representasi

3

Pos Malaysia Nafi Berlaku Penghantaran Tertunggak

4

TricValve, Opsyen Untuk Rawatan Kebocoran Injap Jantung

5

TricValve, Opsyen Untuk Rawatan Kebocoran Injap Jantung

Disyorkan untuk anda

Rencana 9 jam yang lalu

TricValve, Opsyen Untuk Rawatan Kebocoran Injap Jantung

Rencana 23 jam yang lalu

Sungai Batang Kali, Berpotensi Jadi 'Sungai Mati'