PUTRAJAYA - Masyarakat secara amnya perlu mempunyai willpower atau kemahuan yang tinggi bagi memilih pemakanan yang sihat, terutamanya dalam mengurangkan pengambilan garam, kata pakar nutrisi Prof Madya Dr Hazreen Abdul Majid.
Hazreen daripada Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan Fakulti Perubatan Universiti Malaya, berkata terdapat kajian yang menunjukkan golongan dewasa lebih mengambil garam kerana telah biasa makan makanan masin sejak kecil.
“Willpower yang dimaksudkan ialah bagaimana kita boleh menjadikan sesuatu makanan yang tidak sihat menjadi sihat. Contohnya ramai gemar menyimpan stok tin sardin, mungkin mereka boleh buang sos tersebut sebelum masak kerana sos tinggi kandungan garam,” katanya ketika ditemui Bernama selepas sesi interaksi Kementerian Kesihatan dan pengamal media bersempena Minggu Kesedaran Garam Sedunia, di sini hari ini.
Beliau berkata sebagai alternatif kepada garam, pengguna boleh menambah rempah-ratus selain serai dan lengkuas serta turut menyarankan penggunaan ‘potassium chloride’ atau kalium klorida jika seseorang itu tidak mempunyai masalah buah pinggang sebagai pengganti garam.
“Ibu bapa pula perlu bijak mendidik anak-anak sejak kecil lagi mengenai aspek pemakanan. Setiap etnik mempunyai makanan yang berlainan dan mereka perlu kreatif dalam menyediakan makanan di rumah dengan mengutamakan aspek kesihatan supaya sikap itu dipupuk sehingga dewasa,” katanya.
Menurut kajian Malaysian Community Salt Study (MyCoSS) 2017/2018, kadar purata pengambilan garam rakyat Malaysia ialah 7.9 gram sehari atau 1.6 sudu teh berbanding saranan pengambilan lima gram sehari.
Pengambilan garam berlebihan menyebabkan peningkatan tekanan darah yang merupakan antara faktor utama risiko kematian di Malaysia.
Minggu Kesedaran Garam Sedunia yang bertemakan ‘Tambah Perisa Asli, Sedikit Garam Mencukupi’ dari 8 hingga 14 Mac ini antara lain menekankan kesedaran gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat sebagai langkah pencegahan penyakit tidak berjangkit (NCD). - Bernama