Berita Terkini

1 jam yang lalu: Majlis pengurniaan surat cara lantikan dan angkat sumpah jawatan MB Pahang pada esok di Istana Abu Bakar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 1 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang berkenan lantik Wan Rosdy sebagai Menteri Besar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 1 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang perkenan pembentukan kerajaan negeri daripada BN dan PH - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Tiada cuti khas pada hari pengundian Parlimen Padang Serai - MB Kedah 2 jam yang lalu: 5 maut helikopter terhempas di Korea Selatan

IKUTI KAMI


Undang-Undang Lompat Parti Kuat Kuasa Esok - Wan Junaidi

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Oct 2022 4:54PM

Wan Junaidi Tuanku Jaafar - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 berkaitan Larangan Ahli Parlimen bertukar parti berkuat kuasa esok.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, ia sudah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 31 Ogos lalu dan diwartakan sebagai Akta A1663 pada 6 September.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga perkenan tarikh kuat kuasa Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 pada 5 Oktober 2022, selaras dengan seksyen 1(2) dan seksyen 1(3) Akta A1663.

“Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 [Akta A1663] ini diluluskan dengan sokongan majoriti dua pertiga (2/3) di Dewan Rakyat pada 28 Julai 2022 dengan sokongan seramai 209 orang dan di Dewan Negara pada 9 Ogos 2022, dengan sokongan majoriti seramai 52 orang Senator,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Bangunan Parlimen di sini, hari ini.

Wan Junaidi berkata, dengan penetapan tarikh baharu kuat kuasa bagi akta itu, maka pindaan seksyen 7A Jadual Kelapan, Fasal 6 Perkara 48, Perkara 160 dan Fasal baharu 3A Perkara 10 serta Perkara baharu 49A, dapat dikuatkuasakan dengan segera.

“Ini seterusnya membenarkan pemakaian Akta A1663 ini di peringkat negeri, tertakluk perkenan Sultan/Tuan Yang Terutama/Raja Negeri berkenaan,” katanya.

Pada 28 Julai lalu, pindaan akta bagi mewujudkan peruntukan larangan Ahli Parlimen bertukar parti itu, diluluskan dengan mendapat sokongan lebih dua pertiga ahli Dewan Rakyat.

Ia kemudian diluluskan di Dewan Negara pada 9 Ogos lalu apabila memperoleh sokongan 52 daripada 60 senator selepas dua kali undi belah bahagian dilakukan, iaitu lebih dua pertiga persetujuan Ahli Dewan Negara. - Getaran, 4 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 3 minggu yang lalu

Wan Junaidi Cadang Setiausaha Politiknya Jadi Calon Parlimen Santubong

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Ada Kerumitan Ekstradisi Jho Low - Wan Junaidi 

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Timbang Kemungkinan Wujud Majlis Penghukuman - Wan Junaidi

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Tuntutan Sulu Bersifat Peribadi, Tiada Kaitan Soal Kedaulatan Negara - Wan Junaidi

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Seorang Lelaki Maut Dalam Insiden Tanah Runtuh Di Kampung Raja, Cameron Highlands

Sukan 12 jam yang lalu

JDT Juara Piala Malaysia, Cipta Rekod Kejayaan Treble Julung Kali

Semasa 1 hari yang lalu

Sub Sektor Gudang Darat Dibenar Menggaji Pekerja Asing

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Menghadap Tunku Mahkota Johor

oleh Sofian Baharom