Berita Terkini

4 jam yang lalu: Majlis pengurniaan surat cara lantikan dan angkat sumpah jawatan MB Pahang pada esok di Istana Abu Bakar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 4 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang berkenan lantik Wan Rosdy sebagai Menteri Besar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 4 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang perkenan pembentukan kerajaan negeri daripada BN dan PH - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 4 jam yang lalu: Tiada cuti khas pada hari pengundian Parlimen Padang Serai - MB Kedah 5 jam yang lalu: 5 maut helikopter terhempas di Korea Selatan

IKUTI KAMI


Bajet 2023, Kebaikan Atau Keburukan Kepada UMNO?

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Oct 2022 11:05AM

Dr Awang Azman Awang Pawi berkata kumpulan M40 merupakan 'pemegang kunci' yang akan menentukan kemenangan UMNO pada PRU-15 ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Harapan UMNO untuk memanfaatkan Bajet 2023 bagi menarik pengundi menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) mungkin terhalang oleh kekangan kewangan kerajaan, menurut pandangan penganalisis yang meramalkan lebih banyak perkara berkaitan pilihan raya.

Ini berikutan keperluan untuk memperbaiki defisit fiskal dan prestasi ekonomi negara disebabkan kenaikan inflasi, diburukkan lagi oleh kejatuhan ringgit baru-baru ini dan kuasa pasaran luar yang lain.

Mengikut unjuran pakar, keadaan semasa bermakna Bajet 2023, yang akan dibentangkan pada Jumaat ini, tidak akan mengembang dan perlu lebih fokus dengan segmen pengundi utama tertentu mungkin dipinggirkan.

Bercakap kepada The Vibes, pakar ekonomi Profesor Yeah Kim Leng berkata, walaupun adalah rasional bagi mana-mana kerajaan penyandang untuk mengumumkan belanjawan yang lebih mesra rakyat menjelang pilihan raya, pembentangan kali ini akan dihadkan oleh keperluan untuk menambah baik defisit fiskal.

Profesor ekonomi Sunway University Business School itu juga meramalkan bahawa Kementerian Kewangan akan memastikan peruntukan perbelanjaan keseluruhan dihadkan sejajar dengan unjuran hasil.

 Yeah Kim Leng - Gambar dari Bank Negara Malaysia
Yeah Kim Leng - Gambar dari Bank Negara Malaysia

“Mereka mesti memastikan defisit fiskal tahun depan tidak melebihi tahun ini. Kita sepatutnya menjangkakan angka itu turun kepada antara 5 peratus dan 6 peratus untuk 2023,” katanya.

Sebagai perbandingan, Malaysia menyaksikan peningkatan defisit fiskalnya dari 2019 hingga 2021, masing-masing mencatatkan 3.4 peratus, 6.2 peratus, dan 6.4 peratus dalam tempoh tiga tahun.

Ini adalah kesan langsung daripada bajet yang diperluaskan untuk menangani impak pandemik COVID-19.

Angka untuk 2022 diunjurkan kekal pada paras tertinggi 6.0 peratus.

Perlu menampung ekonomi berbanding kepentingan politik

Kim Leng memberi amaran bahawa perbelanjaan tidak berhemat pada masa hadapan hanya akan menghakis keyakinan pasaran di negara ini, yang boleh memberi kesan buruk kepada ekonomi tempatan.

“Jika defisit fiskal menjadi terlalu besar, pasaran akan melihatnya sebagai tidak mampan dan tidak berhemat, dan ini akan menarik keluar pelabur.

“Itulah risikonya jika bajet terlalu akomodatif dari segi politik. Jadi, kerajaan perlu mengimbangi antara keperluan tersebut dan ekonomi, yang masih dalam mod pemulihan. Betul, yang terakhir harus diutamakan,” katanya.

Spekulasi bertiup kencang bahawa Ismail Sabri akan membubarkan Parlimen sebaik sahaja pembentangan Bajet 2023 pada Jumaat ini. - Gambar fail
Spekulasi bertiup kencang bahawa Ismail Sabri akan membubarkan Parlimen sebaik sahaja pembentangan Bajet 2023 pada Jumaat ini. - Gambar fail

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dijangka membubarkan Parlimen dalam tempoh terdekat berikutan pembentangan bajet pada Jumaat ini, berikutan tekanan yang semakin memuncak daripada UMNO yang mahu Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) diadakan menjelang akhir tahun ini.

Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dalam mesyuaratnya Jumaat lalu memutuskan bahawa PRU perlu diadakan tahun ini, dan Ismail Sabri, yang juga naib presiden parti, akan mengemukakan tarikh sesuai kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen.

Spekulasi mengatakan bahawa parti pemerintah berharap untuk memanfaatkan "faktor baik" bajet bagi mendapatkan mandat rakyat untuk kekal menerajui kerajaan Persekutuan.

Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan telah pun digerakkan ke hadapan dalam tempoh tiga minggu mulai 28 Oktober lalu, isyarat PRU bakal diadakan tidak lama lagi.

Bagaimanapun, Kim Leng percaya UMNO mungkin menghadapi kesukaran serius dalam cuba menenangkan segmen pengundi berbeza, memandangkan tekanan untuk mengurangkan perbelanjaan, yang antara lain boleh datang dalam bentuk RUU subsidi yang lebih kecil.

Rakyat menunggu inti pati Bajet 2023 yang akan dibentangkan pada Jumaat ini. - Gambar fail
Rakyat menunggu inti pati Bajet 2023 yang akan dibentangkan pada Jumaat ini. - Gambar fail

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada Jun lalu mendedahkan bahawa kerajaan akan membelanjakan hampir RM80 bilion untuk subsidi tahun ini, dengan beberapa menteri mengesahkan rancangan versi bantuan yang lebih bersasar, termasuk harga bahan api.

“Subsidi harus diturunkan. RM80 bilion terlalu besar, ia tidak mampan. Ia lebih tinggi daripada bajet pembangunan sebanyak RM75 bilion yang diperuntukkan untuk 2022,” katanya.

Kim Leng turut meramalkan belanjawan yang akan datang mungkin lebih tertumpu kepada kumpulan berpendapatan rendah di luar bandar dan bandar, yang paling terkesan dengan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan, sambil menambah tiada cukai baharu dijangka diumumkan bagi mengelak kemarahan pengundi.

Kumpulan M40 pemegang kunci kemenangan UMNO

Penganalisis politik dari Universiti Malaya (UM), Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkongsi pandangan sama dengan mengatakan UMNO mungkin tidak mendapat manfaat sebanyak seperti diharapkan kerana sekatan kewangan pada bajet akan datang.

Beliau berkata, terutamanya dengan subsidi bersasar dikhabarkan akan berkuatkuasa tidak lama lagi, mereka tidak mendapat manfaat itu mungkin membuat protes melalui peti undi. 

Awang Azman Awang Pawi - Gambar fail
Awang Azman Awang Pawi - Gambar fail

“Jelas sekali, keutamaan subsidi akan diberikan kepada golongan B40 (kumpulan pendapatan), terutamanya memandangkan kumpulan ini adalah sebahagian besar daripada simpanan tetap UMNO. Tetapi saya rasa perhatian juga harus diberikan kepada M40.

“UMNO mesti mengumumkan sesuatu untuk memastikan kumpulan ini tidak berasa diabaikan. Malah, saya akan katakan bahawa kumpulan M40 memegang kunci (sama ada UMNO menang atau tidak dalam pilihan raya),” katanya kepada The Vibes.

Awang Azman berkata, walaupun subsidi dipotong untuk kumpulan tertentu, dasar gantian untuk membantu mereka harus dilaksanakan, antaranya melalui geran kerajaan dan inisiatif pinjaman.

Ahli akademik itu juga berkata, manfaat lain yang dijangka diumumkan dalam bajet akan datang mungkin termasuk bonus untuk penjawat awam.

Katanya, pemotongan pecahan bajet lebih besar mungkin untuk Sabah dan Sarawak, yang statusnya telah dipulihkan baru-baru ini sebagai ‘rakan sekutu’ dalam kerajaan Persekutuan.

Bagaimanapun, Awang Azman bersetuju bahawa keutamaan harus diberikan kepada mereka yang terlibat secara langsung dalam sektor ekonomi, bagi memastikan pertumbuhan lebih kukuh tahun depan.

“Ya, kita pasti akan melihat manfaat, kerana ia adalah bajet pilihan raya. Tetapi pada masa yang sama, saya rasa kerajaan akan mahu mengutamakan sektor ekonomi.

"Itu yang paling penting, terutamanya dalam konteks pemulihan ekonomi negara,” katanya. The Vibes, 3 Oktober 2022

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sub Sektor Gudang Darat Dibenar Menggaji Pekerja Asing

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

PAS Tolak Sertai Kerajaan, Mahu Jadi Pembangkang

oleh Farhana Farush

Sukan 10 jam yang lalu

Piala Dunia: Perancis Tundukkan Denmark 2-1

Semasa 1 hari yang lalu

Tokoh Pendidikan Dr Sidek Baba Meninggal Dunia