Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM wajar dapatkan pandangan jemaah menteri - hamzah 4 jam yang lalu: Mahdzir yakin GPS menang besar pada PRU-15 4 jam yang lalu: Polis Johor kutip RM1.38 juta bayaran saman dalam masa tiga hari 4 jam yang lalu: Menara telekomunikasi akan dibina di Pulau Sipadan - Mohammad

IKUTI KAMI


Perkasa Hak Pengundi Luar Kawasan, Benarkan Undi Awal - BERSIH

Politik Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Sep 2022 7:59PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa mempertingkat hak pengundi luar kawasan khususnya dari Sabah dan Sarawak yang telah menetap di negeri lain.

Jurucakap Jawatankuasa Pemandu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) berkata, ia sangat penting bagi memastikan rakyat dapat mengawasi tingkah laku ahli politik dan pegawai kerajaan, selain mengukuhkan tunjang institusi demokrasi negara.

Menurutnya, terdapat keperluan untuk SPR memberikan status pengundi tidak hadir kepada pengundi luar wilayah dan membenarkan mereka menjalani undi awal di pusat pengundian sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“SPR boleh mendirikan ‘Pusat Undi Awal Mega’ di setiap ibu negeri bagi pemilih luar kawasan untuk menjalankan tanggungjawab itu, tiga hari sebelum hari pengundian bagi membolehkan semua kertas undi dihantar kepada pegawai pengurus kawasan untuk dikira.

“Kementerian Kesihatan (KKM) telah menunjukkan bahawa operasi besar-besaran di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dapat dijalankan dengan teratur dan selamat,” katanya, hari ini.

Mengulas lanjut, jurucakap itu berkata, orang ramai khususnya pengundi Sabah dan Sarawak seharusnya dibenarkan mengundi dengan kemudahan maksimum, tetapi melibatkan kos pada kadar minimum.

Menurutnya, perkara itu seharusnya sudah sekian lama dinikmati oleh pengundi dari Sabah dan Sarawak yang ketika ini telah menetap di negeri lain.

“Sekiranya mereka ingin mengundi di PRU atau negeri, mereka perlu mengambil cuti daripada kerja dan belanja lebih RM1,000 untuk perjalanan pulang ke kawasan mereka. Ini juga bermaksud mereka yang tidak mampu membeli tiket kapal terbang atau mengambil cuti akan dinafikan hak mengundi.

“Apabila mereka dinafikan hak untuk mengundi secara tidak langsung, sebenarnya orang Sabah dan Sarawak secara sistematik telah dikesampingkan dalam politik Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya tidak terkejut sekiranya kadar pengundian di Sabah dan Sarawak gagal menghasilkan impak positif seperti di Semenanjung sekiranya PRU dilaksanakan.

“Tidak mengejutkan apabila di sebalik kadar peratusan mengundi kebangsaan agak tinggi antaranya pada tahun 2008 iaitu 76 peratus, 2013 (85 peratus) dan 2018 (82 peratus). Angka paling tinggi direkodkan di Sarawak adalah hanya 73 peratus manakala Sabah pula 80 peratus.

“Tidak munasabah dan tidak dapat dimaafkan apabila kita sebagai negara membiarkan ketidakadilan ini dalam politik dan pilihan raya selama 59 tahun,” katanya.

BERSIH turut menggesa proses pengundian luar negara dipermudahkan dengan menggantikan operasi manual kertas undi pos, iaitu membenarkan pengundi memuat turun dan mencetak kertas undi pos versi PDF.

Jelasnya, ini supaya kertas undi berkenaan boleh diposkan selepas Hari Penamaan dan sempat sampai kepada pegawai pengurus tepat pada masanya.

“Kedua-dua pembaharuan iaitu pengundi luar negara dengan kemudahan undi awal dan mempermudah proses pengundi pos luar negara wajib dilaksanakan sebelum PRU15 demi mengelakkan peratusan turun mengundi rendah sebagaimana yang berlaku pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada Mac lepas iaitu hanya 55 peratus.

“Peratusan yang rendah melemahkan keabsahan kerajaan, terutamanya apabila mereka terpaksa mengambil langkah tidak popular tetapi perlu bagi menangani krisis,” katanya. - Getaran, 15 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Ahli Parlimen PH ‘Hilang’ Ketika Banjir Tapi Sibuk Kempen Politik - Zahid

2

Politik 4 hari yang lalu

Rafizi Lancar Petisyen Bantah PRU-15 Diadakan Musim Banjir

3

Semasa 6 hari yang lalu

Warga PDRM Bertugas PRU15 Perlu Faham Akta Berkait Pilihan Raya

4

Semasa 6 hari yang lalu

‘Baru Hujan 2, 3 Jam Dah Banjir, Mana Gaya Nak PRUnya?’

Sorotan

1

Indonesia Siasat Tragedi 129 Orang Terkorban Dalam Rusuhan Bola Sepak, Liga Digantung Seminggu

2

‘Air Mata Deras Mengalir Lihat Hammad Hembus Nafas Terakhir’ - Zulkifli

3

Rakyat Kecewa PRU-15 Ketika Banjir: Tanda Pagar #UndiBanjir, #UndiRabu Sohor Di Twitter

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Edmund Santhara, Xavier Jayakumar Sertai PBM

oleh Danial Dzulkifly

Politik 1 hari yang lalu

Tiada Ahli MKT UMNO Tuntut PRU Diadakan Segera – PM

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing Sehingga 26 September

Semasa 10 jam yang lalu

Laporan Akhir Semakan Semula Kes Pulau Batu Puteh Dibentang 7 Oktober

oleh Farhana Farush