Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM wajar dapatkan pandangan jemaah menteri - hamzah 4 jam yang lalu: Mahdzir yakin GPS menang besar pada PRU-15 4 jam yang lalu: Polis Johor kutip RM1.38 juta bayaran saman dalam masa tiga hari 4 jam yang lalu: Menara telekomunikasi akan dibina di Pulau Sipadan - Mohammad

IKUTI KAMI


Cari Jalan Terbaik Atasi Krisis, BNM Harus Bebas Politik

Politik Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Sep 2022 6:28PM

Wong Chen berkata, terdapat keperluan BNM menjadi sebuah entiti bebas dan tidak dipengaruhi oleh parti politik agar mampu melaksanakan dasar monetari yang berhemah.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa memberi jaminan bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) akan menjadi sebuah entiti bebas dan tidak dipengaruhi oleh parti politik.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Wong Chen berkata, terdapat keperluan ia dikuatkuasakan agar BNM mampu melaksanakan dasar monetari yang berhemah.

Menurut beliau, kaedah ini dilihat mampu menyelesaikan isu inflasi serta kadar mata wang Ringgit Malaysia (RM) yang semakin merudum, berbanding dolar Amerika Syarikat.

“Kami juga minta kerajaan mengarahkan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) mengurangkan portfolio ekuiti luar negara.

“Pada masa sama, kerajaan perlu membawa pulang wang ini ke Malaysia bagi mempertahankan nilai ringgit,” katanya hari ini.

Cadangan itu jelas beliau, telah dikemukakan ketika bertemu dengan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada 13 September lalu untuk berbincang mengenai Belanjawan 2023.

Chen berkata, PKR turut mencadangkan pemberian tunai sebagai satu daripada jalan penyelesaian isu subsidi petrol.

Menurut Ahli Parlimen Subang itu, pihaknya sedar bahawa kapasiti kerajaan sememangnya terhad dalam melaksanakan dasar baharu dan terdapat keperluan menumpukan isu subsidi pada tahun hadapan.

“Kami sedar bahawa sebahagian besar daripada kebanyakan subsidi hilang akibat aktiviti penyalahgunaan dan penyeludupan.

“Kami berpandangan, subsidi petrol bersifat universal semasa adalah tidak mampan serta memberi manfaat berlebihan kepada golongan kaya daripada golongan B40,” katanya.

Atas prinsip itu jelas Chen, PKR mencadangkan kerajaan meneliti penetapan harga secara berperingkat dan juga pemberian tunai sebagai penyelesaian isu subsidi.

Beliau berkata, terdapat keperluan untuk kerajaan mula meneroka sumber hasil lain yang lebih progresif, seperti cukai keuntungan modal ke atas saham dan cukai harta pusaka serta kembali dengan beberapa cadangan terperinci untuk PKR melakukan pertimbangan.

“Kami juga mencadangkan supaya kerajaan mengarahkan PETRONAS untuk merombak dan mengurangkan margin keuntungan tinggi semua vendor syarikat tersebut.

“Dengan melaksanakan dasar vendor lebih berdaya saing, telus dan bertanggungjawab, PKR percaya keuntungan PETRONAS dapat meningkat secara mendadak. Kami berpendapat, peningkatan keuntungannya adalah tersangat penting bagi mengurangkan tahap hutang negara yang tidak lagi mampan,” katanya.

PKR juga jelas beliau, mengingatkan kerajaan agar memperketat segala projek mega, sama ada dibiayai secara langsung atau melalui inisiatif kewangan swasta (PFI).

Jelasnya, kerajaan hanya perlu meneruskan projek yang sedang berjalan atau dianggap perlu.

“Projek itu harus dilakukan secara tender terbuka dan kompetitif dengan harga berpatutan. Paling penting adalah memastikan projek tersebut mampu menjadi pengganda ekonomi yang baik.

“Sudah terlalu lama kos projek mega di Malaysia telah dinaikkan secara korup sehingga menyebabkan projek itu tidak dapat menjana apa-apa pengganda ekonomi,” katanya. - Getaran, 15 September 2022

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Kenaikan OPR: Sudahlah Tersepit, Makin Dihimpit…

2

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$109.18 Bilion Pada Akhir Julai 2022

3

Ekonomi 4 bulan yang lalu

BNM Naikkan OPR 25 Mata Asas Kepada 2.00 Peratus

4

Semasa 11 bulan yang lalu

Anwar Ibrahim Diminta Kerjasama Salur Maklumat Isu Pandora Papers - SPRM

Sorotan

1

Indonesia Siasat Tragedi 129 Orang Terkorban Dalam Rusuhan Bola Sepak, Liga Digantung Seminggu

2

‘Air Mata Deras Mengalir Lihat Hammad Hembus Nafas Terakhir’ - Zulkifli

3

Rakyat Kecewa PRU-15 Ketika Banjir: Tanda Pagar #UndiBanjir, #UndiRabu Sohor Di Twitter

Disyorkan untuk anda

Sukan 8 jam yang lalu

FAM Kaji SOP Penonton Di Stadium, Perketat Kawalan Keselamatan

Semasa 1 hari yang lalu

FELCRA Timbang Hapus Hutang Lapuk 30 Tahun, Babit Nilai RM230 Juta 

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Petugas Utusan Melayu Rayu PM Campur Tangan Selesai Kes Pampasan

oleh Mohd Hazli Hassan

Sukan 14 jam yang lalu

ATC: Hakim Danish Bangkit Ungguli Perlumbaan Sengit Di Thailand