Berita Terkini

3 jam yang lalu: MT UMNO mahu Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, PRU-15 tahun ini - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: MT UMNO terima peletakan jawatan Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: JDT II rangkul kejuaraan Liga Premier 2022, tewaskan Selangor FC 2 1-0 4 jam yang lalu: Mahkamah Thai putuskan khidmat Prayuth sebagai PM tidak melebihi tempoh lapan tahun 4 jam yang lalu: Tiada unsur cubaan culik berlaku di Telok Panglima Garang - Polis

IKUTI KAMI


Skandal LCS: Baru 45 Hari Ditubuh, CED ‘Kaut’ RM178 Juta - Rafizi

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Aug 2022 3:11PM

Rafizi Ramli - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli mendedahkan bahawa berdasarkan kertas siasatan dalaman projek Kapal Tempur Pesisir (LCS), subkontraktor lapisan kedua (Contraves Electrodynamics Sdn Bhd atau CED) membuat tuntutan sebanyak RM178 juta sebagai yuran memulakan kerja pada hari sama syarikat itu dilantik.

Katanya, sedangkan pada ketika ini, subkontraktor terbabit baru sahaja ditubuhkan selama 45 hari.

“(Pada) 9 April 2012, Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) melantik Contraves Advanced Devices (CAD) sebagai subkontraktor bagi dua pakej utama bernilai RM1.2 bilion dan pada hari sama, CAD melantik CED, sebuah syarikat baru berusia 45 hari sebagai subkontraktor bagi dua pakej dianugerahkan oleh BNS.

“CED pada 9 April itu turut membuat tuntutan sebanyak RM178 juta sebagai yuran memulakan kerja pada hari sama ia dilantik sebagai kontraktor lapisan kedua,” katanya hari ini.

 

Dari Rafizi Ramli 16 Ogos 2022 SUBKON BARU TUBUH 45 HARI, TERUS BUAT TUNTUTAN RM178 JUTA Kebelakangan ini kerajaan...

Posted by Rafizi Ramli on Monday, August 15, 2022

Lantaran itu, Rafizi menegaskan transaksi seperti itu menunjukkan penyelewengan yang melanggar peraturan pembayaran dari Kementerian Kewangan (MOF).

“Sebagai Menteri Kewangan pada ketika itu, Najib (Datuk Seri Najib Razak) mesti menjawab bagaimana sebuah subkontraktor yang hanya berusia 45 hari boleh membuat tuntutan berjumlah RM178 juta dari projek pertahanan utama negara?  

“Penyelewengan beginilah yang menyebabkan BNS akhirnya tidak mempunyai dana walaupun sudah dibayar kerajaan dan (mengakibatkan) projek tergendala, sehingga tidak ada satu kapal pun siap hingga ke hari ini,” katanya.

Sebelum ini, Getaran melaporkan, Rafizi mendedahkan tindakan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ketika memegang jawatan sebagai Menteri Pertahanan yang menolak reka bentuk kapal pilihan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) adalah permulaan kepada penyelewengan projek Kapal Tempur Pesisir (LCS).

Pada masa sama, beliau berkata, pelantikan kontraktor dan perincian kontrak adalah berat sebelah, di mana BNS mendapat dokumen sebut harga terlebih dahulu daripada Boustead DCNS Naval Corporation Sdn Bhd (DCNS), sebelum menerima surat lantikan dari kerajaan.

Rafizi memaklumkan, Ahmad Zahid pada mulanya bersetuju dengan pilihan TLDM untuk menggunakan reka bentuk kapal jenis Sigma, namun menukar jenis Gowind selepas bersetuju dengan cadangan BNS pada 11 Julai 2022.

Rafizi berkata, surat lantikan dari Kementerian Pertahanan untuk melantik BNS sebagai kontrak projek kapal perang LCS, hanya dikeluarkan pada 16 Disember 2011.

Jelasnya, ia membuktikan DCNS bukan sahaja mendapat maklumat sepenuhnya mengenai rundingan pembinaan kapal perang itu, malah syarikat terbabit sudah menghantar sebut harga dan diberikan Surat Niat, sebelum BNS dilantik menjadi kontraktor utama.

Mengulas lanjut, Rafizi menegaskan secara umumnya keseluruhan tadbir urus kewangan negara dipandu dan dikawal Pekeliling Perbendaharaan yang mempunyai prinsip, seperti kontraktor perlu dilantik dalam kalangan pembekal paling layak berdasarkan keupayaan teknikal dan pada harga terbaik kepada kerajaan.

Jelasnya, kontraktor juga perlu mempunyai kekuatan kewangan dan aliran tunai sendiri untuk menjalankan kontrak, di samping bayaran hanya boleh dibuat mengikut kemajuan projek serta dibayar secara berpatutan mengikut peratusan projek dilaksanakan, seperti dipersetujui mengikut dokumen kontrak dimeterai dengan kerajaan.

“Maklumat dalaman mengenai urusan tuntutan dan bayaran berhubung projek LCS menunjukkan kesemua itu dilanggar.

“Ada bukti menunjukkan sama ada kontrak kerajaan dengan BNS tidak mengikut peraturan kewangan Pekeliling Perbendaharaan atau pembayaran dibuat tanpa mengikut kemajuan projek yang melanggar Pekeliling Perbendaharaan.

“Bayaran besar dikendalikan Kementerian Pertahanan dan Kementerian Kewangan. Peruntukan disediakan Kementerian Kewangan. Menteri Kewangan semasa projek LCS ini diluluskan dan bayaran awal dibuat adalah Najib. Sebelum ini, kita tahu bahawa sebanyak RM400 juta dari bayaran pendahuluan projek LCS digunakan untuk membayar hutang lapuk BNS.

“Perkara ini sepatutnya melanggar peraturan kewangan mengikut Pekeliling Perbendaharaan, iaitu bayaran pendahuluan sesuatu projek hanya boleh digunakan untuk projek itu.  Sekiranya membuat pinjaman sekalipun, bank hanya akan membenarkan pinjaman dikeluarkan bagi tujuan pinjaman itu diluluskan,” katanya. - Getaran, 16 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 2 hari yang lalu

Rafizi Lancar Petisyen Bantah PRU-15 Diadakan Musim Banjir

2

Politik 1 minggu yang lalu

Rafizi Akan Buat Pungutan Suara Buktikan Rakyat Cemuh Parti Rebut Kuasa

3

Selebriti 2 minggu yang lalu

Karier Hancur Sekelip Mata, Li Yi Feng Terpaksa Bersara Dari Dunia Hiburan China

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Netizen Teruja Khairy, Rafizi Bergurau Di Twitter, ‘Lama Tak Lunch Sekali’

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

MBSA Nafi Datuk Bandar Shah Alam Ditahan SPRM

Semasa 9 jam yang lalu

PM Arah Siasatan Dakwaan Salah Laku Buku Tommy Thomas Disegerakan

oleh Fitri Nizam

Semasa 18 jam yang lalu

Ismail Sabri Selamat Tiba Selepas Lawatan Ke New York, Abu Dhabi

Semasa 20 jam yang lalu

Mansuh Hukuman Individu Cuba Bunuh Diri, ‘Mereka Bukan Penjenayah, Perlu Dirawat’

oleh Fitri Nizam