Berita Terkini

8 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 8 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 8 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 8 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 8 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


RUU Sumbangan Politik Dijangka Dibentang Oktober - Wan Junaidi

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 13 Aug 2022 2:35PM

Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Rang Undang-Undang (RUU) Sumbangan Politik dijangka dapat dibentangkan di Parlimen Oktober nanti.

Serentak dengan itu, Memorandum Jemaah Menteri akan dibentangkan pada mesyuarat kabinet, September depan bagi membolehkan pembentangan RUU tersebut berjalan mengikut jadual.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, perbincangan telah diadakan dengan enam entiti termasuk Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC), Jabatan Peguam Negara (AGC) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung RUU terbabit.

“Perbincangan itu turut membabitkan Pendaftar Pertubuhan (ROS), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri (BHEUU JPM).

"Antara perkara dasar penting yang telah dibincangkan adalah berhubung penubuhan entiti pengawalseliaan sumbangan politik, penyumbang yang dibenarkan dan penetapan penalti ke atas kesalahan di bawah undang-undang ini,” ujarnya.

Tambah Wan Junaidi, pihaknya turut mengarahkan GIACC memperhalusi semua perkara dasar berkenaan, manakala BHEUU dan AGC pula menyediakan draf pentadbiran dengan mengambil kira pandangan serta contoh dikemukakan pertubuhan masyarakat sivil (CSO) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Beliau turut mengesyorkan undang-undang itu diselaraskan dengan undang-undang sedia ada di bawah ROS dan SSM.

“Analisis perbandingan pemakaian undang-undang ini dari negara-negara lain juga perlu dilaksanakan bagi tujuan penanda aras RUU terlibat,” katanya.

Jelas Wan Junaidi, beliau juga menyarankan agar draf pentadbiran disediakan secepat mungkin bagi membolehkan sesi libat urus diadakan dengan semua pemegang taruh mengikut garis masa yang akan disediakan oleh GIACC.

"Bagi menunjukkan ketelusan dan akauntabiliti dalam tadbir urus politik, adalah wajar undang-undang ini dilaksanakan dengan segera," ujarnya.

Terdahulu, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah (JKKMAR) bersetuju secara dasar dengan cadangan Pelaksanaan Dasar Penggubalan Rang Undang-Undang (RUU) Sumbangan Politik, namun ia masih perlu dibincangkan dengan ahli Kabinet sebelum sesi libat urus dengan parti-parti politik.

Menurut jawatankuasa berkenaan, RUU berkenaan dilihat penting kerana sehingga kini tiada undang-undang atau peraturan untuk mengawal selia pembiayaan politik.

Pelaksanaan RUU itu juga berupaya mengelak risiko rasuah serta penyalahgunaan kuasa membabitkan ahli politik yang memberi impak negatif kepada imej negara dan kerajaan. - Getaran, 13 Ogos 2022

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Politik 7 jam yang lalu

‘InsyaAllah PRU-15 Diadakan Sebelum Banjir’ - Zahid

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 13 jam yang lalu

Bubar Parlimen: Pandangan, Cadangan Parti Politik Tidak Pengaruhi Kuasa PM - Ismail Sabri

Semasa 1 hari yang lalu

Harga Minyak Masak 5Kg Turun Kepada RM31.50 Mulai Sabtu Ini

Politik 14 jam yang lalu

Tidak Kisahlah Panggil Saya ‘PM Tepi’, Sekurang-Kurangnya Saya Tak Khianat Rakyat - Anwar

oleh Danial Dzulkifly