Berita Terkini

8 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 8 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 8 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 9 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 10 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


Calon Umur 30 Tahun Ada Daya Tarikan Pikat Hati Pengundi 

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Aug 2022 9:05PM

Dr Ismail Sualman berkata hampir 40 peratus golongan muda tidak mahu melihat negara terus dikuasai ahli politik elit atau veteran. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SERDANG - Calon yang berumur 30 tahun ke atas dilihat mempunyai peluang yang lebih besar untuk memenangi pilihan raya di Malaysia

Profesor Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Profesor Datuk Dr Ismail Sualman berkata, dapatan tersebut berdasarkan kajian terkini beliau terhadap Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Menurut beliau, hampir 40 peratus golongan orang muda tidak mahu melihat negara terus dikuasai ahli politik elit atau veteran.

“Kena timbulkan perasaan muda agar jadi tarikan kepada komuniti tersebut tetapi pada masa sama, mereka perlu mematuhi kriteria pemilihan calon pilihan raya iaitu perwatakan, parti politik, sentimen dan isu, rekod prestasi, manifesto serta hubungan dengan pengundi.

“Mereka mengatakan bahawa calon dewasa itu ada pengalaman, boleh bawa perubahan, boleh menyelami perasaan anak muda. Pemimpin muda dianggap masih lagi mentah menyebabkan ramai yang lebih suka memilih calon berusia 30 tahun ke atas,” katanya.

Dr Ismail Sualman - Gambar oleh Azim Abd Rahman
Dr Ismail Sualman - Gambar oleh Azim Abd Rahman

Beliau berkata demikian ketika menyertai Forum Bicara Nasional: Senario Politik Semasa Di Malaysia anjuran Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan, Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM), di sini, hari ini.

Selain Ismail, ahli panel lain adalah Penyandang Kursi Penyelidikan Tan Sri Empiang Jabu (TSEJRC) dari Fakulti Ekologi Manusia UPM, Profesor Datuk Dr Jayum Jawan serta Presiden dan Ketua Eksekutif Majlis Profesor Negara (MPN), Profesor Datuk Dr Raduan Che Rose.

Bual bicara itu dipengerusikan Profesor Dr Zaid Ahmad dari Jabatan Pengajian, Kenegaraan dan Ketamadunan UPM.

Mengulas lanjut Ismail berkata, kajiannya juga mendapati, pengaruh parti berasaskan anak muda ketika ini sedang meningkat sebanyak 40 peratus.

“Pengundi muda yang dijangka mencecah jumlah empat juta orang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lebih menggemari pemimpin dan tokoh daripada kalangan mereka.

“Di kawasan bandar, sekiranya ditampilkan calon di kalangan orang muda, mereka boleh menang dengan syarat kena turun padang,” katanya

Dari segi parti politik pula, Ismail memaklumkan, usia tua atau muda tidak dianggap faktor penting dalam pemilihan calon.

Pada masa sama, beliau turut menyarankan agar pendidikan dengan mewujudkan subjek khusus berkisarkan politik dilaksanakan agar pengundi 18 tahun tidak diwayangkan dengan janji manis dan hanya memilih pemimpin demi kepentingan negara serta masyarakat.

“Kebanyakan pengundi muda ini mereka ‘blur’. Ini merupakan waktu terbaik untuk sebarang pendekatan dilakukan dan perlu dijadikan keutamaan oleh kerajaan. Kita tidak mahu anak-anak muda ini diheret parti politik dan menjadi burung kakak tua. Itu menunjukkan tiada kematangan politik berlaku.

“Sudah masanya pengundi baharu dididik dengan budaya politik sebenar agar mereka faham pentingnya memilih pemimpin, dan tidak dipengaruhi gula-gula parti politik. Saya seru anak muda turun mengundi pada pilihan raya akan datang kerana jika tidak, musnah demokrasi negara,” katanya. - Getaran, 11 Ogos 2022.

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Hakim Perlu Bebas Dari Sebarang Pengaruh - Ketua Hakim Negara

Semasa 21 jam yang lalu

‘Tempoh Hayat Kenderaan Ini 20 Tahun, Tetap Diguna Hingga 2027’ - Hishammuddin

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

PKR Buka Pencalonan PRU-15 Hingga Khamis Depan

oleh Wartawan The Vibes

Politik 1 hari yang lalu

Desak Adakan PRU-15 Musim Banjir Bukti Kezaliman UMNO Terhadap Rakyat

oleh Aiman Sadiq