Berita Terkini

9 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 9 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 9 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 9 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 11 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Anwar Perlu Jadi Penyelamat Negara - PATRIOT

Kolum Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 13 Feb 2023 3:41PM

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tanggal 24 November 2022 akan terus menjadi hari bersejarah buat seluruh rakyat Malaysia apabila berakhirnya kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Ia juga menyaksikan rakyat negara ini ‘bebas’ daripada pentadbiran kerajaan pintu belakang dan tidak sah dengan tertubuhnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jangan kita lupa, Anwar bergelut dengan pelbagai rintangan selama hampir tiga dekat sebelum diangkat menjadi Perdana Menteri Ke-10 pada usianya 74 tahun.

Sepanjang tempoh kempen Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), Anwar sentiasa berikrar untuk menghapuskan rasuah yang didakwanya sudah mencapai tahap wabak.

Beliau juga berikrar untuk membendung pelbagai penyalahgunaan kuasa, terutama membabitkan ahli politik dan menginstitusikan tatakelola yang baik dalam sektor awam.

Sepanjang 70 hari yang lalu sejak menerajui, rakyat Malaysia sudah menyaksikan pendedahan demi pendedahan kes penipuan besar-besaran, penyalahgunaan kuasa di pelbagai peringkat dan urusan rasuah bagi cadangan monumental.

Jangan kita lupa, Anwar bergelut dengan pelbagai rintangan selama hampir tiga dekat sebelum diangkat menjadi Perdana Menteri Ke-10 pada usianya 74 tahun - Gambar Fail Japen
Jangan kita lupa, Anwar bergelut dengan pelbagai rintangan selama hampir tiga dekat sebelum diangkat menjadi Perdana Menteri Ke-10 pada usianya 74 tahun - Gambar Fail Japen


 
Jenayah kejam terhadap rakyat, raja dan negara ini dilakukan beberapa tokoh politik serta kroni mereka.

Ia termasuk siasatan dijalankan terhadap menantu mantan Perdana Menteri atas dakwaan dianugerahkan dengan kontrak kerajaan bernilai berbilion.

Rakyat Malaysia mengharapkan pendedahan lebih berani dilakukan pada masa akan datang.

Terima kasih kepada keberanian dan komitmen Perdana Menteri Ke-10 untuk Malaysia yang lebih baik, kini kita juga tahu bahawa beberapa parti politik menerima rasuah bernilai berjuta-juta daripada kontraktor yang pastinya mendapat manfaat. Kononnya ia adalah dana politik dan untuk menarik (sebenarnya rasuah) pengundi pada PRU-15.

Semua pendedahan dan penyelewengan yang membabitkan ahli politik terkemuka di negara itu kini di dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

PATRIOT memuji tindakan pantas SPRM untuk membawa semua yang terlibat dalam penipuan, penyalahgunaan kuasa dan rasuah ke muka pengadilan.

Anwar juga mengulangi bahawa beliau tidak akan mencampuri apa sahaja siasatan yang sedang dijalankan mana-mana agensi penyiasatan.

Jaminan beliau mungkin dilihat sebagai ancaman terhadap golongan kluster mahkamah yang kini menjadi sebahagian dalam Kerajaan Perpaduan serta memegang jawatan penting dalam Kabinet Anwar.

PATRIOT menuntut tanpa syarat supaya kerajaan tidak berkompromi dengan golongan kluster mahkamah yang didapati bersalah walaupun dia memegang jawatan penting dalam kerajaan.

Selain itu, walaupun rakyat Malaysia secara amnya kini berasa lebih yakin dengan keadilan dan pembersihan Kerajaan Perpaduan, masih banyak lagi isu belum diselesaikan yang perlu ditangani.

Khususnya dalam isu berkaitan kos sara hidup yang semakin meningkat, keperluan untuk meningkatkan peluang pekerjaan dan peningkatan golongan miskin bandar.

Rakyat Malaysia menyambut dengan bangga sambutan istimewa diberikan kepada Anwar ketika lawatan rasminya ke Indonesia, Brunei, Singapura dan terbaru Thailand. Ia tidak dapat dilihat ketika lawatan rasmi dua pendahulunya yang lalu.

PATRIOT percaya sambutan karpet merah dan pengiktirafan diberikan negara ASEAN lain memberikan rakyat Malaysia keberanian untuk bercita-cita besar demi masa depan mereka.

Ia sudah tentu menandakan hubungan yang lebih baik dengan kepimpinan negara yang dilawati Anwar dan diharapkan akan membuka jalan kepada kesejahteraan ekonomi serta kemakmuran dan kemakmuran rakyat Malaysia.

PATRIOT juga percaya Vietnam akan menjadi negara penting untuk dikunjungi Anwar dan menjadi pusat pelaburan seterusnya.

Vietnam adalah sebuah negara yang meningkatkan naik dari segi ekonomi dan kami juga tahu mereka mempunyai pelbagai tawaran untuk Malaysia, khususnya sektor tenaga kerja berdedikasi dan berdisiplin yang boleh dicontohi rakyat.

Biarkan lawatan Perdana Menteri mengubah minda dan sikap pekerja di Malaysia jika kita mahu berjaya seperti negara tetangga yang lain.

Jika rasuah dan salah guna kuasa menjadi hukuman kepada kerajaan Malaysia dan kepada Anwar khususnya, beliau mungkin ingin mengetahui bagaimana kerajaan Vietnam menangani dua isu tersebut.

PATRIOT berharap kerajaan PH tidak mengecewakan rakyat kali ini, sebaliknya terus berkhidmat sepenuhnya kepada negara.

Kami menganggap Anwar sebagai penyelamat negara kita yang amat bergolak. - Getaran, 13 Februari 2023

Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji ialah Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (PATRIOT)

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

PM Saksi Pemeteraian MoU Antara Syarikat Malaysia-Arab Saudi

2

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Merafak Sembah, Ucap Tahniah Sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Ibrahim

3

Semasa 2 hari yang lalu

Anwar, Isteri Selesai Umrah, ‘Mendoakan Kesejahteraan Buat Rakyat, Negara’

4

Semasa 2 hari yang lalu

Hayati Sambutan Hari Air Sedunia Dalam Usaha Pastikan Sumber Air Dijaga - Anwar

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat