Berita Terkini

13 minit yang lalu: 12 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 1 BID, jumlah korban 31,952 15 minit yang lalu: Lelaki yang cuba memasuki rumah Taylor Swift ditahan di Manhattan 16 minit yang lalu: Filem thriller 'Nanny' memenangi hadiah utama di Sundance 17 minit yang lalu: Presiden Biden akan menghantar tentera ke Eropah timur 30 minit yang lalu: Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Mohammad Salahuddin Abang Barieng meninggal dunia di Pusat Perubatan Normah, Kuching 11.47 malam tadi - Menantu

IKUTI KAMI


5 Lokasi Harus Lawati Bila Sudah Boleh Umrah Nanti

Berangan tak salah, kami senaraikan lokasi-lokasi wajib pergi dan bersejarah di Arab Saudi.

Jelajah Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 Jul 2021 9:11AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Masih lagi dalam mood Raya Aidiladha. Apa khabar raya anda? Semua sedia maklum, situasi COVID-19 yang melanda negara dan ditambah pula dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tentu sahaja membuatkan sambutan Hari Raya Aidiladha kita pada tahun ini sedikit hambar.

Namun, tidak salah jika ada antara kita yang sudah merancang atau memasang cita-cita untuk menjejakkan kaki di Tanah Suci Makkah. Marilah kita berdoa ke hadrat Ilahi agar mengangkat wabak ini dari muka bumi. 

Doakan supaya boleh sahaja kita pergi melakukan umrah atau mengerjakan haji, bila semua ini sudah berakhir nanti. Berikut lima lokasi menarik dan bersejarah di Arab Saudi yang harus anda lawati:

#1 Masjid al-Haram & Kaabah

Tentulah lokasi pertama yang wajib anda kunjungi adalah Masjid al-Haram dan Kaabah. 

Masjid al-Haram atau Masjidilharam ialah masjid yang paling suci mengikut kepercayaan umat Islam di seluruh dunia. Masjid dengan sembilan menara ini juga adalah masjid terbesar di dunia dengan keluasan 356,000 meter persegi dan boleh memuatkan 4 juta jemaah pada satu-satu masa.

Masjid ini terletak di kota Makkah al-Mukarramah dan dibina mengelilingi Kaabah iaitu kiblat umat Islam apabila mengerjakan solat. Besarnya masjid ini, selain Kaabah, Makam Nabi Ibrahim AS, Telaga Zam Zam dan Bukit Safa dan Marwah turut berada di dalam kompleks Masjid al-Haram.

#2 Al-Masjid an-Nabawi

Masjid kedua paling suci di Arab Saudi. Disebut juga sebagai Masjid Nabawi atau Masjid Nabi kerana terdapat Makam Nabi di dalam kompleks masjid ini. Masjid ini dibina oleh Nabi Muhammad sendiri selepas peristiwa Hijrah pada tahun 622 Masihi di Madinah. 

Terdapat satu kawasan yang digelar Raudhah iaitu satu tempat mustajabnya doa yang sangat mulia di dalam Masjid Nabawi. Ia juga merupakan Taman Syurga berdasarkan satu hadis Nabi. 

“Apa yang ada di antara rumah dan mimbarku adalah satu taman daripada taman-taman syurga.”

(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim) 

#3 Masjid al-Quba

Masjid Quba adalah masjid pertama dalam tamadun Islam. Masjid ini terletak di kota Madinah, kira-kira 3km dari Masjid Nabawi. Masjid ini juga diasaskan oleh Nabi Muhammad sebelum baginda tiba di Madinah, ketika peristiwa penghijrahan dari Makkah. 

Istimewanya masjid ini turut disebut di dalam al-Quran dalam Surah At-Taubah, ayat 108 dan 109 tentang taqwa. Masjid ini dianggap masjid keempat paling suci dalam Islam selepas Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis, Palestin. 

#4 Jabal Uhud

Jabal Uhud atau Bukit Uhud ialah satu kawasan pergunungan yang terletak di utara kota Madinah. Di sinilah terjadinya Perang Uhud pada Syawal 3 Hijrah (Mac 625 Masihi). Di sini juga terdapat makam para Syuhada Uhud yang gugur ketika perang tersebut.

Terletak hanya 4.5km dari Masjid Nabawi, anda boleh melawati kawasan ini secara bebas dan tidak dikenakan sebarang bayaran. Anda juga boleh melawati pasar awam yang menjual kurma dan barangan lain di sekitar Masjid Sayyidul Shuhada atau Masjid Uhud. 

Dinasihatkan supaya membawa pelitup mulut dan memakai cermin mata kerana kawasan pergunungan Uhud ini sedikit berhabuk kerana angin gurun yang kerap kali bertiup kencang. 

#5 Gua Hira’

Gua ini terkenal sebagai tempat di mana Nabi Muhammad SAW menerima wahyu yang pertama. Ia adalah tempat baginda menyendiri dan berdoa kepada Allah SWT.

Baginda juga selalu ke Gua Hira’ bagi menghindari masyarakat Arab Jahiliyah yang pada saat itu masih belum beriman kepada Allah SWT dan sering melakukan dosa-dosa besar.

Dengan lebih 600 anak tangga dan lereng-lereng curam, anda perlukan tenaga dan fizikal yang sihat untuk mendakinya. Masa menaiki lebih kurang dua jam sebelum sampai ke puncak. 

Sayangnya, ketika berada di sana, saya tidak berkesempatan mendaki Gunung Nur untuk ke lokasi Gua Hira’ ini kerana kekangan masa dan tenaga. Harapnya, saya berkesempatan lain kali.

Semoga wabak COVID-19 segera menghilang dan pulih seperti sediakala. Dapatlah umat Islam, bersama-sama menjejak kaki di Tanah Suci ini nanti. Amin. - Getaran, 22 Julai 2021

Semua gambar: Zaidi Che

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Ketiadaan Libat Urus Isu Umrah, Haji Mengecewakan - Anwar Ibrahim

2

Semasa 1 hari yang lalu

Jemaah Umrah Terpaksa Tangguh Ibadah Terima Pampasan - Idris

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Sijil Digital Vaksinasi Berharga RM2,500, Lebih Ramai Lebih Murah

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Adakah Dakwaan KJ 14 Peratus Jemaah Tiada Rekod Vaksin Benar?

Sorotan

1

“Saya Selesa Atas Katil Sendirian”- Zizan Razak  

2

Keuntungan Bersih Digi Susut Kepada RM1.16 Bilion

3

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

4

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Melawat Shell Penang Road, Stesen Minyak Tertua Pulau Pinang!

oleh Zaidi Che

Refleksi 20 jam yang lalu

Buat 5 Perkara Ini Untuk Lebih Positif dan Gembira

Sebagai individu yang punya tanggungjawab ke atas diri sendiri, anda juga harus mencari bahagia untuk kekal positif. Ini lima perkara yang boleh anda pertimbang...

oleh Rahayu MN

Jelajah 1 hari yang lalu

5 Aktiviti Menarik Sempena Tahun Harimau Menanti Anda! 

Sambut Tahun Baharu Cina 2022 bersama keluarga dan sahabat handai di Pavilion Bukit Jalil.

oleh Zaidi Che

Refleksi 18 jam yang lalu

5 Kepentingan Kokurikulum Pada Peringkat Institusi Pengajian Tinggi

oleh Izwan Ramlan