Berita Terkini

50 minit yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 54 minit yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU 3 jam yang lalu: Sektor perlombongan mampu jana pelaburan RM6.7 bilion di Sarawak 3 jam yang lalu: Jepun rancang buka semula pintu sempadan kepada pelancong asing pada Jun 5 jam yang lalu: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin umum sertai Parti Bangsa Malaysia

IKUTI KAMI


K-KOMM Lancar Geran Kandungan Digital Bagi 2022

Annuar Musa berkata syarikat kandungan kreatif digital dengan modal berbayar minimum sebanyak RM20,000 amat digalakkan untuk memohon.

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Apr 2022 3:35PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) menerusi Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) kini melancarkan Geran Kandungan Digital (DCG)  bagi 2022 dan permohonannya dibuka sehingga 30 April ini.

Syarikat yang berminat boleh melayari laman sesawang https://mdec.my/DCG untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Menteri K-KOMM, Tan Sri Annuar Musa berkata syarikat kandungan kreatif digital dengan modal berbayar minimum sebanyak RM20,000 amat digalakkan untuk memohon.

“Mereka boleh memilih antara geran untuk kos pembangunan bernilai sehingga RM300,000 atau kos pemasaran dan pelesenan harta intelek (IP) sehingga RM500,000,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata DCG, yang diperkenalkan sejak 2016 merupakan inisiatif MDEC, menyasar untuk membantu para pencipta kandungan digital di negara ini membangunkan kandungan baharu atau memasarkan dan melesenkan IP seperti kandungan animasi, media interaktif dan permainan digital.

DCG merupakan antara siri geran terawal yang direka khas oleh MDEC untuk industri kandungan kreatif digital bagi 2022, katanya.

Gambar: Astro
Gambar: Astro

Annuar berkata industri kandungan kreatif sangat pantas berkembang serta menjadi tumpuan utama di bawah inisiatif MyDIGITAL, justeru K-KOMM komited untuk memastikan industri ini terus mendapat sokongan yang diperlukan agar kekal kompetitif.

“Saya sedar bahawa persekitaran perniagaan amat mencabar ketika ini, khususnya kepada syarikat pemula niaga dan syarikat yang terjejas sebelum ini. Oleh itu, saya yakin inisiatif DCG ini mampu menjadi pemangkin kepada mereka untuk kekal kukuh dan lebih berdaya saing di pasaran tempatan dan global,” katanya.

Beliau turut berharap syarikat yang menerima manfaat daripada DCG, mampu melakar sejarah dan pencapaian yang lebih baik berbanding sebelum ini.

Gambar: IMDb
Gambar: IMDb

“K-KOMM menerusi MDEC akan terus komited menyediakan pelbagai bantuan lain khususnya dalam membantu pertumbuhan ekosistem pembangunan kandungan digital negara,” katanya.

Sejak 2016, MDEC telah meluluskan 55 projek bernilai lebih RM34.5 juta bagi membantu syarikat kandungan kreatif digital dalam membiayai idea di peringkat pembangunan dan memastikan ia menjadi lebih mesra pelaburan dan kebolehpasaran, katanya.

Antara kandungan kreatif digital yang berjaya dicipta melalui inisiatif ini termasuk siri Didi & Friends oleh DD Animation Sdn Bhd, Ejen Ali the Movie oleh Wau Animation Sdn Bhd, dan animasi Astrology oleh Lemon Sky Animation Sdn Bhd.

Sementara itu, filem animasi Ejen Ali the Movie telah mencatatkan rekod sebagai filem animasi tempatan yang paling laris dengan kutipan pawagam sebanyak RM35 juta. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 hari yang lalu

Keluang Man Bakal Difilemkan, Siapa Pelakon Yang Layak Jayakan Watak Ini?

2

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Sektor Animasi Negara Mampu Tembusi Pasaran Antarabangsa - MDEC

3

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Tembus Pasaran Global, Pemain Industri Kreatif Perlu Berani, Keluar Dari Kebiasaan

4

Filem & TV 3 minggu yang lalu

Stesen Radio Suara Malaysia-Tagalog Ditamatkan 12 Tengah Malam Ini - Annuar

Sorotan

1

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

2

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 8 jam yang lalu

'Menjelang Magrib' Merungkai Kisah Pesakit Mental Yang Dipasung Di Indonesia

oleh Shah Shamshiri

Budaya 1 hari yang lalu

Tembusi Pasaran Global: Industri Kreatif Digesa Manfaatkan Khazanah Warisan Sastera Negara

Penerbitan lebih 1,001 kandungan kreatif di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) umpamanya, boleh diterjemah dan diadaptasi ke sebuah karya menarik.

Selebriti 1 hari yang lalu

Saya Memang Semulajadi Manja Dan Gedik – Normah Damanhuri 

Pada awalnya, Normah akui agak keberatan untuk menjayakan filem Tiga Janda Melawan Dunia kerana dia tidak biasa berlakon komedi. 

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 1 hari yang lalu

Keluang Man Bakal Difilemkan, Siapa Pelakon Yang Layak Jayakan Watak Ini?

oleh Helmi Anuar