Berita Terkini

46 minit yang lalu: Harimau di Kemensah: Polis tahan lelaki Bangladesh, disyaki sebar berita palsu 3 jam yang lalu: Mayat kedua pendaki Gunung Suku ditemukan selepas seminggu 3 jam yang lalu: KPDNHEP akan hantar ayam ke kawasan kurang bekalan 3 jam yang lalu: Bantuan RM200: Pesawah perlu berdaftar dengan pejabat pertanian 5 jam yang lalu: Sukan SEA: Mohamad Nur Aiman Mohd Zariff raih emas acara berbasikal lebuh raya lelaki

IKUTI KAMI


Program 'Syahadah' Beri Tafsiran Lebih Mendalam Tentang Hijrah

Memasuki edisi ke-16 tahun ini, dokumentari berkonsep sejarah keislaman mengangkat tema Hijrah: Pendekatan Kandungan Islamik Dan Perspektif Komuniti Etnik Di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Apr 2022 4:30PM

oleh

Ellyna Ali

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dokumentari 'Syahadah' telah menjadi sebuah program rutin yang sering dinantikan penonton setia Radio Televisyen Malaysia (RTM) setiap kali menjelangnya sambutan bulan  ramadan. 

Memasuki edisi ke-16 tahun ini, dokumentari berkonsep  sejarah keislaman yang mula diterbitkan Unit Majalah dan Dokumentari (UMD) sejak tahun 2005 ini bakal mengangkat tema Hijrah: Pendekatan Kandungan Islamik Dan Perspektif Komuniti Etnik Di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Che Roslan Che Daud berkata, menerusi tema yang dipilih tahun ini, 'Syahadah'  akan memaparkan tafsiran  hijrah dari pemahaman yang lebih luas dengan memaparkan  kisah-kisah menarik asimilasi budaya yang lebih khusus dalam negara.

“Ia turut membawa penonton setia RTM menjelajah pelbagai kisah yang ada di Malaysia, negara tercinta yang sarat dengan sejarahnya tersendiri. Bahkan, ia turut berkongsi suka duka kehidupan ikon dakwah setempat dan paparan mengenai keunikan seni bina masjid yang terdapat di Malaysia. 

“Penerbitan kali ini, telah dibahagikan kepada enam zon dengan latar belakang pesona visual yang lebih sinematik dan kandungan program tersendiri. Ia turut melibatkan tenaga kerja 12 orang penerbit yang dibahagikan mengikut keenam-enam zon ini.

“Pendekatan ini digunakan untuk memastikan khalayak penonton disajikan dengan kandungan ilmiah yang  mampu membentuk  budaya  ilmu. Saya yakin 'Syahadah' masih merupakan  program tonggak UMD yang masih relevan dan mampu menarik penontonan,” katanya. 

Dokumentari 'Syahadah' dihasilkan sebanyak 30 episod dan telah mula bersiaran ramadan sejak 3 April yang lalu. Ia disiarkan menerusi  tiga saluran RTM iaitu di saluran TV1 bermula jam 6.30 petang (siaran ulangan pukul 4.30 pagi), saluran Berita RTM pada jam  8.30 malam (siaran  ulangan jam 1.30 tengahari) dan di TV Okey.

Pada majlis sidang media, pihak SASA SALT yang diwakili syarikat Red Sea Industries Sdn Bhd, Aet Travel Sdn Bhd, Rabbani Productions dan D-Saji turut hadir kerana terlibat sebagai penaja kos hadiah kuiz mingguan dan utama program dokumentari ini. - Getaran, 7 April 2022

Gambar: RTM 

Sorotan

1

Hapuskan Subsidi Bakal Menambahkan Masalah Sedia Ada - Pakar

2

Sukan SEA: Rekod Kebangsaan Muhammad Erry Tidak Cukup Untuk Cabar Rahmat

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 1 hari yang lalu

'Tiga Janda Melawan Dunia' - Idea Mantap, Lawak Hebat! 

oleh Ellyna Ali

Muzik 1 hari yang lalu

Penangan Ziana & Anuar, Tiket Konsert Laris Bak Pisang Goreng Panas

Sejak dari jam 3 petang semalam, peminat berebut-rebut untuk mendapatkan tiket Konsert Anuar Zain & Ziana Zain Live In Kuala Lumpur 2022 sehingga laman sesawang...

oleh Helmi Anuar

Filem & TV 1 hari yang lalu

Acara Komedi Paling Gempak, 'The Big LOL Show' Kini Kembali!

Setiap persembahan yang disajikan mempunyai tarikan mereka yang tersendiri dan menjanjikan pengalaman menarik yang bakal menghiburkan penonton yang hadir di aca...

oleh Wafa Aula

Selebriti 1 hari yang lalu

Fauzi Marzuki Enggan Komen Isu Kahwin Bekas Isterinya Dengan Najib 

oleh Ellyna Ali