Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kabinet dibentuk segera selepas ambil pandangan semua parti kerajaan - PM 1 jam yang lalu: GRS-DAP bincang komitmen kerjasama dalam kerajaan perpaduan 1 jam yang lalu: Zii Jia, Aaron-Wooi Yik antara tercalon bagi Anugerah BWF 2022 1 jam yang lalu: JPS keluar notis kesiapsiagaan kemungkinan banjir kilat di enam negeri 1 jam yang lalu: MS puas hati prestasi skuad terjun negara di GP Malaysia

IKUTI KAMI


Program 'Syahadah' Beri Tafsiran Lebih Mendalam Tentang Hijrah

Memasuki edisi ke-16 tahun ini, dokumentari berkonsep sejarah keislaman mengangkat tema Hijrah: Pendekatan Kandungan Islamik Dan Perspektif Komuniti Etnik Di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Filem & TV Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Apr 2022 4:30PM

oleh

Ellyna Ali

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dokumentari 'Syahadah' telah menjadi sebuah program rutin yang sering dinantikan penonton setia Radio Televisyen Malaysia (RTM) setiap kali menjelangnya sambutan bulan  ramadan. 

Memasuki edisi ke-16 tahun ini, dokumentari berkonsep  sejarah keislaman yang mula diterbitkan Unit Majalah dan Dokumentari (UMD) sejak tahun 2005 ini bakal mengangkat tema Hijrah: Pendekatan Kandungan Islamik Dan Perspektif Komuniti Etnik Di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Che Roslan Che Daud berkata, menerusi tema yang dipilih tahun ini, 'Syahadah'  akan memaparkan tafsiran  hijrah dari pemahaman yang lebih luas dengan memaparkan  kisah-kisah menarik asimilasi budaya yang lebih khusus dalam negara.

“Ia turut membawa penonton setia RTM menjelajah pelbagai kisah yang ada di Malaysia, negara tercinta yang sarat dengan sejarahnya tersendiri. Bahkan, ia turut berkongsi suka duka kehidupan ikon dakwah setempat dan paparan mengenai keunikan seni bina masjid yang terdapat di Malaysia. 

“Penerbitan kali ini, telah dibahagikan kepada enam zon dengan latar belakang pesona visual yang lebih sinematik dan kandungan program tersendiri. Ia turut melibatkan tenaga kerja 12 orang penerbit yang dibahagikan mengikut keenam-enam zon ini.

“Pendekatan ini digunakan untuk memastikan khalayak penonton disajikan dengan kandungan ilmiah yang  mampu membentuk  budaya  ilmu. Saya yakin 'Syahadah' masih merupakan  program tonggak UMD yang masih relevan dan mampu menarik penontonan,” katanya. 

Dokumentari 'Syahadah' dihasilkan sebanyak 30 episod dan telah mula bersiaran ramadan sejak 3 April yang lalu. Ia disiarkan menerusi  tiga saluran RTM iaitu di saluran TV1 bermula jam 6.30 petang (siaran ulangan pukul 4.30 pagi), saluran Berita RTM pada jam  8.30 malam (siaran  ulangan jam 1.30 tengahari) dan di TV Okey.

Pada majlis sidang media, pihak SASA SALT yang diwakili syarikat Red Sea Industries Sdn Bhd, Aet Travel Sdn Bhd, Rabbani Productions dan D-Saji turut hadir kerana terlibat sebagai penaja kos hadiah kuiz mingguan dan utama program dokumentari ini. - Getaran, 7 April 2022

Gambar: RTM 

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Selebriti 4 jam yang lalu

Aktor Ajay Devgan Dedahkan Dia Seorang Klaustrofobia Terhadap Lif, Lebih Suka Guna Tangga 

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Selebriti 7 jam yang lalu

Hyun Bin Dan Son Ye Jin Dikurniakan Cahaya Mata Pertama, Selepas 5 Bulan Lebih Berkahwin 

Hyun Bin dan Son Ye Jin mula menjalinkan hubungan cinta sewaktu mereka sama-sama membintangi filem 'The Negotiation' pada 2018.

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Filem & TV 1 hari yang lalu

Ada Pelakon Muka Tak Sekacak Mana, Tapi Punya Daya Penarik - Yusof Haslam

Menurutnya produser dan pengarah legenda itu, pelakon dengan wajah cantik bukanlah jaminan sesuatu filem itu akan pecah panggung.

oleh Wafa Aula

Filem & TV 2 jam yang lalu

Filem Remp-It 2  Sangat Sinonim Dengan Kisah Hidup Saya - Farid Kamil Akui Pernah Berlumba Haram 

oleh Rubini Nagarajah