Berita Terkini

1 jam yang lalu: OECD turunkan unjuran pertumbuhan global, beri amaran kemelesetan di Eropah 1 jam yang lalu: Shafee nafi Najib terima layanan istimewa 2 jam yang lalu: NGO gesa kerajaan Laos bantu selamatkan rakyat Malaysia jadi mangsa sindiket penipuan 2 jam yang lalu: Air pasang besar: Orang ramai dinasihat elak pantai sekitar Kuala Langat 2 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan tolak permohonan kebenaran merayu penduduk Orang Asli

IKUTI KAMI


CEO FINAS Yakin Peranan MyCap

Prof. Dr. Md Nasir juga percaya kewujudan MyCAP adalah suatu penambahbaikan yang lebih berkesan kepada fungsi Padu Citra sebelum ini.

Filem & TV Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Mar 2022 5:10PM

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Prof. Dr. Md Nasir Ibrahim

oleh

Ellyna Ali

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) bersikap terbuka mengenai pandangan yang dikemukakan Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) agar agensi kerajaan itu mengkaji semula kaedah pelaksanaan program Peningkatan Kapasiti Kreatif Malaysia (MyCAP).

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Prof. Dr. Md Nasir Ibrahim, yakin terhadap peranan MyCAP yang lebih holistik bagi membantu melonjakkan kepakaran para penggiat industri kandungan kreatif ke tahap yang lebih tinggi. 

Bahkan, beliau juga percaya kewujudan MyCAP adalah suatu penambahbaikan yang lebih berkesan terhadap fungsi Padu Citra sebelum ini.

“MyCAP adalah inisiatif FINAS untuk mewujudkan satu pangkalan data berpusat penggiat industri kandungan kreatif di Malaysia yang boleh diakses secara ‘real time’ pada bila-bila masa melalui Sistem Pengurusan & Pemantauan Industri Kreatif (SPPIK). 

“Namun, MyCAP akan turut dijenamakan semula mengikut keperluan ekosistem semasa yang dikenal pasti dalam industri,” katanya. 

Menurut Md Nasir lagi, fungsi FINAS adalah sebagai teraju utama yang bertindak sebagai payung industri perfileman negara secara keseluruhannya.

“FINAS juga telah memperluaskan golongan sasaran untuk memohon MyCAP kepada tiga kluster utama iaitu individu penggiat industri, persatuan industri dan syarikat produksi. 

“Ahli MyCAP turut menerima pelbagai manfaat seperti peluang persijilan melalui Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia (JPK), peruntukan pelaksanaan program Pemerkasaan Modal Insan FINAS, akses kepada dana, latihan dan insentif berkaitan FINAS,” katanya. 

Terdahulu, FDAM telah menggesa FINAS supaya mengkaji semula MyCAP selain mewujudkan semula Padu Citra.

Presiden FDAM, Ahmad Ibrahim atau Mat London dalam kenyataanya berkatakan walaupun MyCAP diwujudkan untuk menilai tahap kemahiran penggiat seni yang masuk dalam industri kreatif, namun pelaksanaannya masih kabur dan tidak jelas untuk diterima penggiat seni.

Atas sebab itu, beliau berharap agar Padu Citra yang dimansuhkan pada 1 Februari 2021 diwujudkan semula bagi menggalakkan semua pemohon Sijil Perakuan Penggambaran (SPP) menganggotai FDAM bagi kategori pengarah, Persatuan Seniman Malaysia (pelakon) dan Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (kru produksi). - Getaran, 1 Mac 2022

Gambar: Fail 

Berita Berkaitan

1

TARA 2 hari yang lalu

Festival Permainan Malaysia Suburkan Semangat Hidup Bermasyarakat - Nancy

2

Teknovasi 3 hari yang lalu

10 Istilah Unik Di Twitter, Dan Malaysia Di Mata Dunia

3

Semasa 6 hari yang lalu

Pelantikan Khaidhirah Sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Perfileman Wajar

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerajaan Bentuk Majlis Penasihat Perfileman Dan Industri Muzik Malaysia

Sorotan

1

Shafee Nafi Najib Terima Layanan Istimewa

2

Ulama Yusuf Al-Qaradawi Meninggal Dunia

3

2 Beranak Maut Kemalangan Motosikal Selepas Langgar Ayam Hutan

Disyorkan untuk anda

Selebriti 1 hari yang lalu

Kerana Skandal Curang, Netizen Cipta Pelbagai Meme Tentang Adam Levine

oleh Wartawan Getaran

Muzik 13 jam yang lalu

Raisa Akan Beraksi Dalam Konsert Eksklusif Di Zepp KL, November Ini

Pemilihan Raisa adalah kerana karya-karyanya mendapat perhatian yang ketara di Malaysia.

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Filem & TV 9 jam yang lalu

‘Sebenarnya Saya Sudah Nampak Perjalanan Saya Dari Awal’ – Roy Kapilla Tersingkir Dari GV9

Roy Kapilla menjadi peserta pertama yang tersingkir dari Gegar Vaganza musim kesembilan apabila nyanyiannya menerusi lagu ‘Izinkan Selamanya Namamu Di Hati’ dik...

oleh Helmi Anuar

Muzik 2 jam yang lalu

Ini 3 Sebab Kenapa Noraniza Idris Terpaksa Tangguhkan Konsert ‘Malai Solo’

oleh Wafa Aula