Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sektor perlombongan mampu jana pelaburan RM6.7 bilion di Sarawak 1 jam yang lalu: Jepun rancang buka semula pintu sempadan kepada pelancong asing pada Jun 4 jam yang lalu: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin umum sertai Parti Bangsa Malaysia 4 jam yang lalu: Saya akan jumpa PM Ismail Sabri untuk bincang peletakan jawatan sebagai Menteri Kabinet - Zuraida 4 jam yang lalu: Sektor perubatan, elektrikal & elektronik, ekonomi digital akan dapat manfaat daripada IPEF - PM

IKUTI KAMI


Pak Lang G Miliki Lebih 40 Koleksi Basikal Klasik

Ahmad Fauzi Ismail, 61, mula membeli basikal-basikal klasik itu sejak 1990-an dan sehingga kini mempunyai lebih 40 buah basikal klasik yang kesemuanya masih boleh ditunggang dengan baik.

Budaya Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Apr 2022 9:05AM

Nostalgia menunggang basikal tua ketika ke sekolah pada zaman remaja menyebabkan seorang warga emas mengambil keputusan untuk mengumpul koleksi basikal klasik. Gambar: Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Nostalgia menunggang basikal tua ke sekolah pada zaman remaja mendorong seorang warga emas untuk mengumpul koleksi basikal klasik yang diperoleh hasil pencarian dari seluruh negara.

Ahmad Fauzi Ismail, 61, mula membeli basikal-basikal klasik itu sejak 1990-an dan sehingga kini mempunyai lebih 40 buah basikal klasik yang kesemuanya masih boleh ditunggang dengan baik.

"Semuanya bermula dengan sebuah basikal tua peninggalan arwah ayah yang saya gunakan ketika ke sekolah dulu...seterusnya pada 1990-an, saya telah bekerja jadi ada duit lebih sikit. Ketika itu saya mula mencari basikal-basikal klasik ini sebelum membelinya untuk dijadikan koleksi.

"Dari situ mula timbul hobi untuk terus mengumpul basikal-basikal klasik dan saya terus mencari serta membeli. Sekarang ada lebih 40 buah basikal klasik yang dikeluarkan sekitar 1940-an dan 1960-an kebanyakannya berjenama Hercules dan Raleigh buatan England," katanya kepada Bernama ketika ditemui di rumahnya di Sungai Dua, di sini.

Bekas pekerja kilang itu berkata beliau membeli basikal-basikal berkenaan dari beberapa negeri termasuk Kelantan, Johor dan Pahang dengan kesemuanya dipos menggunakan khidmat syarikat kurier malah ada dibeli di sekitar Pulau Pinang yang dalam keadaan rosak sebelum dibaikinya.

Tambahnya, penyelenggaraan perlu sentiasa dilakukan bagi memastikan kesemua basikal klasiknya itu berada dalam keadaan baik serta boleh ditunggang pada bila-bila masa.

Beliau yang lebih mesra disapa Pak Lang G berkata sekarang ini alat ganti untuk penyelenggaraan atau menukar barang rosak pada basikal klasik itu agak mudah diperoleh kerana ia dibawa masuk dari China berbanding 20 tahun lepas berikutan basikal model tersebut tidak lagi dijual ketika ini.

Menurut Ahmad Fauzi, dari segi kos membeli basikal klasik, ia berharga RM200 hingga RM1,000 namun kos penyelenggaraan agak tinggi berikutan alat ganti yang sedikit mahal berbanding basikal biasa.

Berikutan sukar diperoleh, ada peminat barang antik 'memujuk' Ahmad Fauzi agar menjual basikal klasik dalam simpanannya, malah ada yang sanggup menawarkan harga beberapa kali ganda lebih tinggi berbanding harga asal demi memiliki basikal antik itu.

"Sejak mula mengumpul koleksi basikal klasik ini baru sekali saya jual, itu pun kepada kawan baik. Selepas basikal itu dijual, saya jadi tidak senang duduk malah tidak boleh tidur hingga beberapa malam kerana memikirkan kenapa saya jual basikal tersebut...sayang basikal itu hanya Allah saja yang tahu.

"Alhamdulillah kawan saya jaga dengan baik basikal tersebut sehingga sekarang. Sejak itu, saya memang tidak jual lagi koleksi-koleksi basikal yang ada, biarlah saya jaganya sendiri," katanya yang bekerja sebagai penggali kubur sejak 30 tahun lepas.

Ahmad Fauzi berkata setiap basikal klasik miliknya itu mempunyai sejarah dan ‘peranan’ tersendiri dan beliau sendiri mengingati peranan tersebut supaya mudah untuk menceritakan kepada sesiapa yang bertanya.

Katanya, ada dalam koleksi basikal klasik miliknya itu pernah digunakan oleh posmen di Jepun dan Singapura pada zaman dahulu untuk mereka menghantar surat yang mana kedua-dua basikal tersebut memang mendapat permintaan tinggi daripada peminat.

"Ada pernah tawarkan sebuah basikal klasik sehingga harga RM3,000 tapi saya memang tak jual, lagipun anak-anak saya iaitu tiga lelaki dan dua wanita juga menunjukkan minat untuk bersama-sama menjaga semua koleksi basikal klasik yang ada ini," katanya yang sering mengayuh basikal bersama isterinya Jamaliah Soud, 58.

Beliau berkata semua basikal klasik yang ada kini sering digunakan dalam aktiviti bersama komuniti di Sungai Dua selain menerima jemputan untuk membawa pengantin dan penggambaran terutama musim perayaan serta perkahwinan.

"Untuk Hari Raya nanti pun ramai yang dah tempah bagi penggambaran, dari segi kos sewa memang saya tidak tentukan kadarnya sebaliknya penyewa membayarnya dengan ikhlas dan seterusnya saya cuma ambil duit untuk kos penyelenggaraan sahaja manakala bakinya didermakan ke Tabung masjid berhampiran rumah," katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Refleksi 1 minggu yang lalu

Hobi Tangkap Anak Ikan Kelah Sumber Duit Poket Tiga Sahabat

2

Gaya 1 bulan yang lalu

Pilih Busana Raya Yang Selesa Dan Selamat

3

Gaya 1 bulan yang lalu

#GoBananas MAC Memperlihatkan Koleksi NFT Yang Pertama

4

TARA 2 bulan yang lalu

Bermula Sebagai Hobi, Kini Munirah Merupakan Usahawan Pakaian Si Cilik

Sorotan

1

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

2

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Muzik 1 hari yang lalu

Ulasan Lagu Serantau Masa Kini

oleh Shah Shamshiri

Selebriti 1 jam yang lalu

Ramai Mahu Normala Samsudin Kembali Di Buletin Utama 

Ciapan tentang kemunculan barisan penyampai berita legenda di Buletin Utama seperti Zakiah Anas, Azmi Aziz dan Nurfarahin Jamsari menarik perhatian netizen. 

oleh Ellyna Ali

Budaya 1 hari yang lalu

Tembusi Pasaran Global: Industri Kreatif Digesa Manfaatkan Khazanah Warisan Sastera Negara

Penerbitan lebih 1,001 kandungan kreatif di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) umpamanya, boleh diterjemah dan diadaptasi ke sebuah karya menarik.

Muzik 23 jam yang lalu

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

oleh Ellyna Ali